O nouă tragedie a scos duminică mii de oameni pe străzile din Sofia, pe fondul furiei din Balcani împotriva corupției, scrie AFP. Siyana, o fetiță de 12 ani, a fost ucisă într-un accident pe un drum prost din Bulgaria. Potrivit datelor oficiale, șosele din statul sud-est-european sunt considerate cele mai periculoase din Uniunea Europeană, transmite hotnews.ro.

„Suntem aici pentru a proteja toți copiii și pentru a protesta împotriva lipsei totale de control, nu doar pe drumuri, ci în fiecare administrație, în fiecare instituție. Este un haos total”, a declarat Tsvetan Kirtchev, 42 de ani, pentru AFP.

Mulțimea adunată în fața catedralei din Sofia și-a arătat indignarea într-o țară măcinată de instabilitate politică și corupție, notează agenția de presă franceză.

Când nu este vorba de șoferii care fug de la locul accidentului și curmă viețile tinerilor, este vorba de „drumurile noastre catastrofale”, spune Syndia Bojinova, o graficiană în vârstă de 25 de ani care se urcă adesea la volan, temându-se „de fiecare dată” că ar putea să nu ajungă acasă.

Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, are cea mai mare rată de mortalitate pe șosele (82 de morți la un milion de locuitori), opusul Suediei (22 de morți), potrivit cifrelor pentru anul 2023 publicate de Comisia Europeană.

Alte mitinguri au avut loc în întreaga țară în cursul weekendului, în special la locul accidentului care i-a luat viața adolescentei la sfârșitul lunii martie, când un camion a intrat în mașina în care se afla împreună cu bunicii ei.

Potrivit ONG-urilor, accidentul a avut loc pe o șosea intens circulată din nordul țării, într-un loc care a făcut deja obiectul a numeroase tragedii, fără ca autoritățile să reacționeze.

Prezent la manifestația de duminică de la Sofia, tatăl Siyanei, Nikolay Popov, a făcut apel la „o trezire a instituțiilor”. Postările sale de pe Facebook au fost distribuite de zeci de mii de internauți.
Chiar și jucătorii de fotbal și cântăreții bulgari au reacționat la tragedie.

Ca răspuns, guvernul a ordonat o inspecție a celor mai periculoase porțiuni ale rețelei rutiere, promițând o luptă „pe termen lung, mai degrabă decât sporadică” împotriva violenței rutiere.

Președintele Roumen Radev a reacționat, de asemenea, subliniind o cultură dezastruoasă a „impunității”.

În ultimii doi ani, aproape 50 de copii și tineri sub 17 ani au fost uciși în accidente rutiere în Bulgaria, o țară cu o populație de 6,5 milioane de locuitori.

„Corupția ucide”: acest slogan rezonează dincolo de Bulgaria, de la demonstrațiile masive din Serbia ca răspuns la prăbușirea fatală a unui acoperiș din gara Novi Sad, până la furia din nordul Macedoniei în urma tragicului incendiu de la o discotecă care a ucis cel puțin 61 de persoane, notează France Presse.