Nord Stream, sezonul 2? Ideea reactivării gazoductului sortit eșecului prin intermediul unei companii americane, ca parte a negocierilor de încetare a focului din Ucraina, retrezește apetitul Germaniei pentru gaz rusesc ieftin. Un astfel de proiect ar fi devastator pentru unitatea europeană, notează Sylvie Kauffmann, editorialist la „Le Monde”, potrivit hotnews.ro.

Vestea merită atenție, tocmai că vine de la un dezvoltator imobiliar devenit negociator datorită unui fost dezvoltator imobiliar devenit președinte. Întors de la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit pentru a treia oară cu președintele rus Vladimir Putin, Steve Witkoff, emisarul președintelui Donald Trump, a salutat luni, 14 aprilie, la Fox News, „posibilitatea relansării relației Rusia-Statele Unite prin oportunități comerciale foarte convingătoare, care vor aduce o stabilitate reală în regiune”.

„Parteneriatele creează stabilitate”, a explicat trimisul special. „Banii rezolvă o mulțime de probleme, Steve!” – a adăugat Sean Hannity, gazda emisiunii. „Ești un om de afaceri de mare succes!”

Steve Witkoff adaugă că suntem „în pragul a ceva foarte, foarte important pentru lume”. El este convins că Vladimir Putin caută „o pace durabilă” în Ucraina – ceea ce nu l-a împiedicat pe acesta să bombardeze orașul Sumî cu o zi înainte, ucigând 35 de persoane – dar „este o situație complicată”.

Deci, ce ar putea fi aceste „oportunități de afaceri” pe care le oferă emisarul? S-a vorbit mult despre un posibil acord între Washington și Kiev privind exploatarea de către companiile americane a mineralelor și pământurilor rare despre care se presupune că sunt abundente în subsolul ucrainean, chiar dacă nimeni nu a văzut prima pepită. Echipa lui Donald Trump a fost mai puțin deschisă în privința unei alte mărfi, la fel de profitabilă pe cât de controversată: gazul rusesc.

Dar exact asta ar putea fi. Gazul rusesc și Europa este o poveste veche care s-a terminat prost, dar pe care administrația Trump pare gata să o reînvie.

O scurtă reamintire: până la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, prosperitatea industriei germane se baza în mare măsură pe furnizarea nelimitată de gaze, pe care Moscova i le vindea mai ieftin decât oricărei alte țări europene. Două gazoducte, Nord Stream 1 și apoi Nord Stream 2, au fost construite de gigantul rus Gazprom pentru a transporta acest gaz către Germania, prin Marea Baltică.

De-a lungul anilor, și în ciuda avertismentelor din partea vecinilor săi și a Bruxelles-ului, Berlinul a devenit total dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu energie, cu prețul unei grave vulnerabilități strategice. Această legătură a fost ruptă odată cu invazia din 2022; Germania a trebuit să treacă la gaz lichefiat importat în decurs de un an, pentru care plătește cu 30% mai mult. Conductele de gaze au fost închise, una avariată prin sabotaj, iar Nord Stream, o filială înregistrată în Elveția a Gazprom, a fost declarată falimentară.

„Un pic suprarealist”

Economia germană nu și-a revenit cu adevărat după acest șoc. Gazul, scump, rămâne o parte semnificativă a mixului energetic, fiind încă foarte dependent de combustibilii fosili. Inevitabil, când Donald Trump a început să reconecteze Rusia, promițând să aducă pacea în Ucraina, o serie de industriași și aleși germani, în special din regiunile estice unde ajungeau conductele de gaze, au început să viseze la revenirea gazului rusesc.

Câteva articole din Wall Street Journal, la sfârșitul anului 2024, după alegerea lui Donald Trump, apoi din Financial Times și Bild, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, au reaprins fitilul. Un om de afaceri american familiarizat cu Rusia, Stephen Lynch, a declarat că se gândește să cumpere compania Nord Stream, apoi că unul dintre oamenii cheie ai Nord Stream, germanul Matthias Warnig, fost agent Stasi trecut la Gazprom, face manevre pentru a relansa conducta de gaze, susținut de unul dintre oamenii lui Donald Trump, Richard Grenell… același Grenell care luptase împotriva Nord Stream pe când era ambasador al SUA în Germania, în timpul primului mandat al președintelui. Au urmat negări, mai mult sau mai puțin vehemente. Însă, la sfârșitul lunii martie, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a confirmat existența unor „conversații despre Nord Stream”, considerând interesant, deși „puțin suprarealist”, faptul că Statele Unite ar putea forța Uniunea Europeană să își reia legăturile cu gazul rusesc.

Dacă Nord Stream devine american, proasta reputație a Gazprom este ștearsă

„Spiritul antreprenorial al prietenilor noștri americani este impresionant”, a declarat cu entuziasm pe LinkedIn Thomas Bareiss, deputatul Uniunii Creștine Democrate. „Când pacea dintre Rusia și Ucraina se va restabili, relațiile se vor normaliza, sancțiunile vor fi ridicate, iar atunci gazul va putea circula din nou, poate de data aceasta printr-o conductă controlată de SUA”.

Dacă Nord Stream devine american, proasta reputație a Gazprom este ștearsă, iar simbolul blestemat al dependenței de Rusia va fi șters ca prin farmec. Firmele de avocatură germane de afaceri sunt deja la lucru. „Nord Stream nu este distrus”, ne-a declarat indignat un oficial al Partidului Verde din Germania. „O ștampilă de la Ministerul Economiei va fi suficientă pentru a permite reluarea activității, iar viitorului guvern îi va fi greu să le refuze americanilor acest lucru”.

Ministru al economiei pentru încă câteva zile, ecologistul Robert Habeck a reamintit că „independența față de gazul rusesc este de o importanță strategică pentru guvern în ceea ce privește politica de securitate”. Lars Klingbeil, co-lider al Partidului Social Democrat și probabil ministru în coaliția viitorului cancelar Friedrich Merz, s-a pronunțat, de asemenea, împotriva revenirii la gazul rusesc. Subiectul este cu atât mai exploziv cu cât divizează chiar și interiorul partidelor. Sirenele vechii relații germano-ruse încă mai au cântece frumoase în repertoriu.

Ca și cum lecțiile șantajelor lui Putin prin intermediul gazelor și naivitatea europeană ar fi fost deja uitate, un astfel de proiect de revitalizare a gazelor rusești în Europa în beneficiul unei companii americane, dacă s-ar concretiza, ar fi lovitura de grație a redresării relațiilor ruso-americane inițiate de Donald Trump, care va diviza Europa: Kievul, Varșovia și mulți alții ar vedea asta ca pe o trădare.