Generalul Giuseppe D'Accolti, in varsta de 61 de ani, fost instructor si pilot de testare al Fortelor Aeriene Italiene timp de 42 de ani, dar si fost presedinte al Aeroclubului din Peninsula, a declarat ca o pasare intrata la motor sau ruperea turbinei in sine pot fi printre cauzele care ar fi putut duce la prabusirea avionului romanesc, ieri, la Milano.

Expertul italian spune, insa, ca avionul Pilatus PC-12 este un aparat foarte fiabil, modern, iar raspunsurile legate de cauzele prabusirii vor fi date chiar de piesele sale, in urma expertizelor efectuate de profesionisti.

"S-ar fi putut intampla orice, de la prinderea unei pasari care sa fi intrat in turbina, pana la ruperea turbinei in sine, in cazul in care s-ar fi rupt o paleta sau daca o piesa schimbata era defecta. O problema tehnica, mecanica? Este prea devreme pentru a da un raspuns", a declarat generalul in aviatie Giuseppe D'Accolti pentru La Stampa.

Expertul in aviatie Dan Andrei spune ca avionul pilotat de omul de afaceri Dan Petrescu este unul foarte sigur, prima ipoteza avansata de acesta fiind ca motorul a cedat.

„Pilatus este socotit acum cel mai sigur avion turbopropulsor cu un singur motor. El, intr-o perioada de 30 de ani, este inca in productie si au fost produse peste 1700 de aeronave de tipul acesta. Este foarte sigur”, a declarat Dan Andrei in cadrul unei emisiuni TV.

Avionul are 9 locuri, zboara cu o viteza de 500 de kilometri pe ora, „o viteza foarte buna pentru un turbopropulsor”, si zboara aproximativ 5 ore, adica 2.800 de kilometri.

Potrivit lui Dan Andrei, cauzele prabusirii pot fi multiple. „Prima idee care-mi vine in minte este ca a avut o cedare de motor. Motorul este turbopropulsor, inseamna ca el antreneaza o elice, dar motorul este cu turbina si putea la un moment dat sa ia o pasare sau din varii motive sa aiba o defectiune la compresor sau turbina si in felul acesta sa produca un incendiu”, a explicat Dan Andrei.

Martorii tragediei din Milano au povestit ca avionul avea motorul in flacari si a izbit cladirea fara sa para ca pilotul incearca sa faca manevre pentru a evita dezastrul.

Avionul privat romanesc Pilatus PC-12, cu numarul de inmatriculare YR-PDV, s-a prabusit cu 156 km/ora. Aeronava decolase de doar cateva minute, de pe aeroportul Milano Linate, cand s-a produs tragedia in urma careia, omul de afaceri Dan Petrescu si familia sa si-au pierdut viata.

Inainte cu 16 secunde de impact, avionul a inceput sa piarda altitudine, coborand cu 25 de metri pe secunda, potrivit Corriere della Sera. Din aceleasi date reiese, din viteza inregistrata, ca pilotul a incercat sa faca tot posibilul pentru a evita un dezastru. Cu sapte secunde inainte de prabusire, aeronava a inregistrat o viteza de aproximativ 300 de kilometri pe ora. La ora 13:07, la trei minute dupa ce omul de afaceri Dan Petrescu a decolat de pe aeroportul Milano Linate, avionul s-a abatut de la traseul initial, pilotul transmitand coordonate bizare turnului de control.

“De ce te-ai abatut din drum? Sa eviti turbulentele?”, este intrebarea controlorului de trafic de pe aeroportul Linate. “Nu”, a fost singurul raspuns al miliardarului roman aflat la mansa aeronavei.

In mai putin de un minut, aparatul de zbor a disparut de pe radar, fara alte semnale SOS si fara a solicita sa se intoarca de urgenta pe aeroport. In acel moment, in zona ploua, potrivit prognozei meteorologice. In norii josi, avionul a inceput sa piarda altitudine cu 16 secunde inainte de impact.

Pilatus PC-12, caracterizat drept „SUV-ul aerian”

Avionul care s-a prabusit duminica, la Milano, este un PC-12 / 47E. Aeronava cu aripi joase are un singur motor, fiind produsa de Swiss Pilatus Aircraft, cu o capacitate mare de incarcare. Este proiectata pentru a fi utilizata la transportul usor si pentru utilizatorii de afaceri. In lumea aeronauticii este cunoscut ca un proiect excelent, realizat de o companie cu o lunga experienta in constructia de aparate aeriene. Pe site-ul sau, compania elvetiana il numeste „SUV-ul aerian”, citand o recenzie a unei reviste de specialitate din lumea aviatiei.

Cea mai actualizata varianta se numeste PC-12NGX, echipat cu cele mai noi inovatii in materie de confort si avionica la bord. Este un avion care poate atinge o viteza de croaziera de 290 de noduri, aproximativ 537 de kilometri pe ora. Poate zbura pe o raza de peste 1.800 de mile marine: 3.3.000 de kilometri, la o altitudine maxima de 30.000 de picioare. Este alimentat de un singur motor de la Pratt & Whitney, una dintre cele mai cunoscute companii de motoare aeronautice. Poate avea la bord maxim 10 pasageri, in regim normal. Unele modele sacrifica scaunele, pentru a gazdui cateva patuturi sau elimina total scaunele, pentru a creste capacitatea de incarcare. Este certificat pentru zborul cu un singur pilot, care poate fi insotit de un posibil copilot.

Interiorul celor mai recente versiuni este proiectat in colaborare cu BMW Designwork si integreaza toate functiile principale de conectivitate, Wi-Fi si sisteme de divertisment. Conform preturilor publicate pe portalul AvBuyer, un Pc-12 2017 folosit poate costa pana la 4,3 milioane de dolari si poate fi inchiriat pe ora cu aproximativ 1.800 de dolari.

Un avion privat s-a prabusit, duminica, in apropiere de Milano, accident soldat cu moartea celor sapte pasageri si a pilotului. Potrivit presei italiene, avionul era inmatriculat in Romania, iar la mansa se afla Dan Petrescu, proprietarul aparatului de zbor.

Sursa: