George Simion, aflat joi la Bruxelles, a publicat pe Facebook un mesaj în care susține că „din vina guvernelor neserioase, EcoFin ne va stopa în iunie fondurile”. EcoFin este format din miniștrii economiei și finanțelor din toate statele membre ale Uniunii Europene. În replică, Nicușor Dan îl acuză că minte și cataloghează declarația lui Simion drept „iresponsabilă”, scrie hotnews.ro.
„Azi sunt la Brussels (SIC!). Din vina guvernelor neserioase, EcoFin ne va stopa în iunie fondurile. Azi, concentrarea mea va fi pe reînceperea discuțiilor ca această decizie nedreaptă să nu se aplice! Luptăm pentru România”, a scris George Simion pe Facebook.
Contracandidatul său, Nicușor Dan, a venit cu replica pe aceeași rețea de socializare.
„Contracandidatul meu minte ca o gazetă rusească. Nu există nicio decizie sau procedură de suspendare a fondurilor europene pentru România, de care ne „salvează” azi de la Bruxelles, unde a fugit de dezbaterea cu mine”, a scris Nicușor Dan.
Actualul primar general al Capitalei susține că declarația lui George Simion este una „complet iresponsabilă după cea cu privire la Visa Waiver, sau cea a colegului său din AUR, despre naționalizarea caselor românilor din diaspora”.
„Asistăm la o nouă păcăleală după cea cu casele de 35.000 de euro, “turul doi înapoi”, reducerea cu 500 de mii de persoane a personalului bugetar și multe altele”, a scris Dan pe Facebook.
Ce este EcoFin
Consiliul EcoFin este format din miniștrii economiei și ai finanțelor din toate statele membre ale Uniunii Europene. Uneori, la reuniunile consiliului, care au loc de regulă o dată pe lună, participă și comisarii europeni, se arată pe consilium.europa.eu.
„Există și sesiuni speciale ale ECOFIN, la care participă miniștrii naționali ai bugetului și comisarul european pentru programare financiară și buget, în vederea pregătirii bugetului anual al UE”, conform site-ului citat.
EcoFin este responsabil de:
politica economică;
chestiuni fiscale;
piețele financiare și fluxurile de capital;
relațiile economice cu țări din afara UE.
„De asemenea, acesta pregătește bugetul anual al UE și se ocupă de aspectele juridice și practice ale monedei unice, euro”, mai arată sursa citată anterior. Printre atribuțiile Consiliului se numără:
coordonează politicile economice ale statelor membre;
promovează convergența performanței lor economice;
monitorizează politicile lor bugetare.