Candidatul AUR la alegerile din România, George Simion, va concedia 500.000 de bugetari în cinci ani, dacă ajunge președinte. Declarația a fost făcută aseară, la Digi24, iar la scurt timp, contracandidatul său, Nicușor Dan, a menționat că inițiativa lui Simion este „o prostie”. Și președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a spus că un astfel de plan este „exclus” și a avertizat că sectoare-cheie precum educația, sănătatea și poliția suferă deja de un deficit cronic de personal.
„Vorbim de faptul că la începutul anilor 2000 erau 800.000 de angajați în sectorul de stat și acum sunt 1,3 milioane. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000, pentru că în acești 25 de ani noi beneficiem de tehnologie, de digitalizare și putem să profităm de progresul tehnic. Dar vreau să nu alarmăm pe cineva spunând că a doua zi se va întâmpla acest lucru. Pe parcursul a 5 ani, noi avem un program de guvernare care prevede reducerea cu două treimi a instituțiilor locale și centrale. E un plan radical”, a declarat George Simion.
Contracandidatul său, Nicușor Dan, are o altă părere.
„E o prostie, pentru că dacă ne uităm pe distribuția celor 1,3 milioane de oameni care sunt angajați la stat, găsim acolo sute de mii de profesori și de medici, tot aparatul medical, găsim oameni în forțe de ordine, în armată, în sistemul de justiție, iar cei care sunt propriu-zis funcționari și atașați diverselor structuri, administrații naționale și locale, sunt 450.000, nu se poate”, a declarat candidatul la prezidențiale, subliniind că o astfel de măsură ar avea efecte devastatoare asupra serviciilor esențiale ale statului.
Și ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, a criticat planul radical al liderului AUR, subliniind că este o propagandă electorală:
„Cu siguranță propaganda nu ajută. Cu siguranță nu se pot stabili. Așa cum am văzut de la domnul Georgescu, aruncarea în piața unei cifre cu siguranță n-are nici analiză făcută și n-are nici impactul calculat. Trebuie reduse cheltuielile, dar aceste cifre fac parte din propagandă electorală caracteristică domnului Simion”.
Iar președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, i-a recomandat lui George Simion să fie foarte atent cu cei care îl înconjoară și care livrează informații pe care și le asumă în spațiul public:
„Sectorul bugetar din România are trei mari familii. Aceste familii, toate trei, sunt în suferință în ceea ce privește resursa umană. În educație, mai ales în comunitățile mici din mediul rural, deficitul de personal este cronic. Și în sănătatea publică situația este critică, cu un deficit cronic de personal medical calificat. Avem comunități întregi fără asistență medicală de bază. În poliție, a treia componentă menționată, există de asemenea lipsuri semnificative de personal în multe comunități.
Toată înlocuirea oamenilor cu noi tehnologii presupune costuri. Trebuie investiți bani în tehnologii, în pregătirea personalului rămas în sistem, dar și în programe uriașe de alfabetizare digitală pentru cetățeni. Nu ai cum să ajungi la un asemenea impact de jumătate de milion de suflete care să dispară din sectorul public”.
Întrebat dacă planul anunțat de George Simion este plauzibil, liderul BNS a răspuns ferm: „Este exclus”.
Potrivit presei române, la finalul lunii martie, în România erau plătiți 1.306.241 de bugetari. Dintre aceștia, 836.726 erau încadrați la „administrație publică centrală”, iar alți 469.515 erau încadrați la „administrație publică locală”.