Călin Georgescu și Elena Lasconi sunt cei doi candidați care se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România. Cine sunt cei doi și ce promisiuni electorale au făcut, scrie știrileprotv.ro
Promisiunile și programul electoral al lui Călin Georgescu
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, a reușit să producă marea surpriză și să câștige cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor.
Cine este Călin Georgescu
Născut în București la 26 martie 1962, Călin Georgescu și-a început cariera în domeniul academic, absolvind Colegiul de Recuperare Funciară din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu", specializarea pedologie (studiul terenurilor).
A lucrat ca expert în dezvoltare durabilă, a fost secretar de stat în ministerul mediului și director al unei direcții la MAE, iar din 2013 a fost numit directorul Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.
De cinci ori - în 2011, 2012, 2015, 2020 - numele lui a apărut pe lista scurtă a unor posibili premieri. În 2020 a fost propus premier de către AUR și a și devenit președinte de onoare al formațiunii. A intrat în conflict cu Simion și a fost exclus
În 2022, într-un interviu a declarat că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut „și fapte bune”. Pe numele lui a fost deschis dosar penal pentru că a promovarea cultului personalitii al unor persoane bănuite de genocid.
Programul electoral al lui Călin Georgescu: „Hrană, Apă, Energie”
Programul electoral al lui Călin Georgescu se numește „Hrană, Apă, Energie”, iar el susține că este „o întoarcere la rădăcinile neamului românesc”.
„Programul a fost propus poporului român încă din 2010 și a suferit modificări de-a lungul anilor pentru a răspunde marilor provocări ale prezentului.” - mai precizează Călin Georgescu.
El propune „un nou model social, economic și politic, inovator și unificator: suveranism-distributismul, menit să producă modificări structurale și, în final, o schimbare de sistem, deoarece pe scheletul actual nu se poate construi cu adevarat.”
„Prin acest program se ridică un steag – Steagul Adevărului, al Iubirii, al Trezirii conștiinței Binelui și frumosului în noi toți! Sub faldurile lui se va reface (inclusiv economic) spiritul românesc tradițional” - se mai arată pe site-ul său de campanie electorală.
Ce măsuri propune candidatul Călin Georgescu:
● Predictibilitatea actului fiscaL;
● Cotă unică de 10%;
● Stimularea agonisirii averii – pentru evitarea consumului inutil;
● Impozitarea cu 2% la mai mult de 1 milion € cifră de afaceri;
● Asocierea liberă a proprietarilor agricoli în cooperative și facilități fiscale oferite de stat producătorilor;
● Piețe de desfacere, centre de colectare și industrii de prelucrare și conserve;
● Redirecționarea fondurilor UE către micul proprietar – pentru o dezvoltare coerentă începând de la sursă;
● Participarea de minimum 51% din partea statului în tot ceea ce înseamnă exploatări de resurse naturale pe teritoriul României – pentru ca interesul național să fie gestionat cu prioritate;
● Reprofesionalizarea țării de la bază, reorganizarea școlilor de meserii;
● Reducerea imediată a aparatului de stat, prin relocarea acestora spre domeniul privat – pentru că într-o eră tehnologizată precum cea în care ne aflăm și statul e nevoie să fie digitalizalizat de urgență;
Promisiunile și programul electoral al Elenei Lasconi
Cine este Elena Lasconi, biografie și viața personală
Elena Lasconi s-a născut în aprilie 1972 în Hațeg, județul Hunedoara, într-o familie de oameni simpli.
De profesie economist, Elena Lasconi și-a construit cariera în domeniul jurnalismului: a lucrat aproape 25 de ani la PRO TV ca reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager (2004-2005).
Elena Lasconi a avut prima interacțiune cu politica în calitate de șefă de cabinet a deputatului Ioan Timiș, funcție pe care a ocupat-o timp de un an în mandatul acestuia, între 1992 și 1996.
În anul 2018, Elena Lasconi se înscrie în USR, iar în 2020 a anunțat că pleacă din PRO TV pentru a candida la Primăria Câmpulung Muscel, câștigând detașat alegerile.
Elena Lasconi, program electoral: „O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!"
Programul electoral al Elenei Lasconi se numește „O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!”, iar candidatul USR susține că, la finalul celor 5 ani de mandat, România va fi „țara care a făcut cel mai mare salt înainte în UE, din punct de vedere economic și social”.
El spune că a pregătit un „plan pentru România, un set de priorităţi naţionale cu cinci obiective fundamentale: creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare, re-industralizarea ţării, finalizarea autostrăzilor, şanse egale la educaţie şi sănătate şi, nu în ultimul rând, respect pentru românii din diaspora. Acest plan abordează şi teme fundamentale pentru a putea construi un viitor mai sigur al naţiunii noastre: protejarea tinerilor de consumul de droguri şi stoparea declinului demografic", a afirmat candidatul social-democrat.
Iată câteva dintre cele mai importante promisiuni electorale ale Elenei Lasconi:
● Tăierea taxelor pe muncă
● Toți angajații + 500 de lei în plus pe lună;
● Tinerii angajați sub 29 de ani vor rămâne cu 1.000 de lei în plus pe lună;
● Fiecare familie va rămâne cu 1.500 de lei în plus pe lună pentru primul copil și cu încă 500 de lei în plus pentru al doilea copil;
● Fiecare asistent al persoanelor cu handicap va primi în plus 500 de lei pe lună;
● Desființarea inspectoratelor școlare;
● Schimbări în sistemul de sănătate;
● Consolidarea statului de drept;
● Facturi mai mici la energie;
● Ajutoare pentru mamele care muncesc și femei;
● O mamă cu un copil ar putea să aibă 1.500 de lei în plus la salariu;
● câte 500 de lei în plus pentru al doilea copil și la al treilea, adică 2.000 de lei în plus pentru mama cu doi copii, 2.500 lei în plus pentru mama cu trei copii;
● pentru mamele care au patru copii sau mai mulți, taxele pe salariu să fie ZERO, indiferent cât de mare este salariul;
● Reducerea numărului de parlamentari și desființarea CJ-urilor;
● Ajutoare pentru fermieri;
● Vot la 16 ani;
● Toleranță zero pentru traficanții de droguri.