La 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, timpul se scurge pentru urmărirea penală a autorilor naziști în vârstă, scrie adevarul.ro.
Klaus Barbie, șeful Gestapo-ului din Lyon între 1942 și 1944, a fost cunoscut drept „Măcelarul din Lyon” pentru cruzimea sa. De asemenea, Kurt Lischka și Herbert Hagen, care au fost responsabili pentru deportarea a 76.000 de evrei din Franța în lagărele de exterminare, printre care 11.400 de copii. Aceștia sunt doar trei dintre numeroșii criminali de război naziști și colaboratori care au fost găsiți de cunoscuții vânători de naziști Serge și Beate Klarsfeld, scrie Deutsche Welle.
Munca lor de o viață a făcut ca acești trei făptași să fie condamnați pentru crimele lor, însă mulți alți naziști, în ciuda comiterii multor atrocități, au reușit să își trăiască viața în pace.
Serge Klarsfeld, avocat și el însuși supraviețuitor al Holocaustului, a descris strategia lor de investigație în termeni simpli: „I-am urmărit doar pe criminalii care au luat decizii cu privire la soarta unor mase de evrei”, a scris el pentru DW. „I-am urmărit doar pe liderii soluției finale. Căutarea și implicarea noastră în arestarea lui Barbie, după o luptă de 12 ani, din 1971 până în 1983, ne-au adus o mare aclamare în Franța.”
Descoperirea spectaculoasă a lui Barbie în Bolivia a fost lăudată și în Germania, care timp de decenii și-a limitat căutarea autorilor Holocaustului la doar câteva figuri importante. Familia Klarsfeld a primit ulterior, în 2015, Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania pentru angajamentul lor de a-i aduce pe naziști în fața justiției.
În acest fel, au pus bazele unei decizii parlamentare istorice la 3 iulie 1979: După aproape 20 de ani de dezbateri cu privire la modul de urmărire penală a crimelor naziste, Bundestagul a convenit că crima și genocidul nu ar mai trebui să fie supuse unui termen de prescripție.
„Dacă germanii ar fi adoptat legea din 1979 în 1954, cazurile a mii de criminali naziști ar fi fost examinate de procurori și, în cele din urmă, de tribunale. Dar mulți judecători făceau parte din partidul nazist și ar fi fost indulgenți față de aceștia”, a declarat Klarsfeld.
Un simbol al justiției târzii
Multe dintre micile rotițe ale mașinăriei criminale naziste au sperat, de asemenea, la clemență în ultimii ani. Ca Irmgard Furchner, care a murit în ianuarie la vârsta de 99 de ani. Fosta secretară a lagărului de concentrare Stutthof a fost găsită vinovată în 2022 de complicitate la crimă în peste 10.000 de cazuri.
Procedura a fost inițiată de procurorul general Thomas Will, care a condus timp de cinci ani Oficiul central al administrațiilor judiciare de stat pentru investigarea crimelor național-socialiste din Ludwigsburg.
„Misiunea noastră este în continuare să găsim persoane care pot fi aduse în fața justiției”, a declarat el pentru DW. „Investigăm în continuare lagărele de concentrare. Pentru fiecare lagăr, există numeroase persoane care ar putea fi încă în viață și pe care nu am reușit încă să le găsim. Dar numai cei născuți în anumiți ani sunt susceptibili să mai fie în viață pentru a fi urmăriți penal. „În mod realist, doar anii 1925-1927 sau 1928 intră în calcul”, a spus el.