Un lansator de rachete ridică un nor gros de praf maroniu în aer în timp ce se deplasează cu viteză peste câmp spre linia de tragere, scrie știrileprotv.ro

Câteva momente mai târziu se aude numărătoarea inversă a unui soldat, de la cinci până la „Foc!”, urmată imediat de vuietul unei rachete care țâșnește spre cer.

Exploziile și bubuiturile din astfel de exerciții militare sunt atât de frecvente încât locuitorii orașului apropiat, Munster, abia dacă le mai observă, arată BBC într-un reportaj.

Dar viața aici va deveni și mai zgomotoasă în curând.

Armata Germaniei, Bundeswehr-ul, a primit recent aprobarea pentru o creștere masivă a investițiilor, după ce Parlamentul a decis să excludă cheltuielile pentru apărare de la regulile stricte privind datoria publică.

Cel mai important general al țării a declarat pentru BBC că această majorare a bugetului este urgent necesară, deoarece consideră că agresiunea Rusiei nu se va opri la Ucraina.

„Suntem amenințați de Rusia. Suntem amenințați de Putin. Trebuie să facem tot ce e necesar pentru a descuraja acest lucru”, afirmă generalul Carsten Breuer.

Atac asupra NATO în doar 4 ani

El avertizează că NATO trebuie să fie pregătită pentru un posibil atac în doar patru ani.

„Nu contează cât timp îmi trebuie mie, contează cât timp ne oferă Putin pentru a fi pregătiți”, adaugă direct șeful apărării.

„Și cu cât suntem mai repede pregătiți, cu atât mai bine.”

Schimbarea de direcție

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a schimbat profund gândirea Germaniei.

Timp de decenii, cetățenii germani au fost educați să respingă forța militară, fiind foarte conștienți de rolul istoric al Germaniei ca agresor în Europa.

„Am declanșat două războaie mondiale. Chiar dacă au trecut 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ideea că germanii ar trebui să evite orice conflict militar este încă adânc înrădăcinată în mentalitatea multor oameni,” explică Markus Ziener, de la German Marshall Fund din Berlin.

Unii rămân atenți la orice ar putea fi văzut ca militarism chiar și acum, iar forțele armate au fost subfinanțate cronic.

„Există voci care avertizează: „Suntem într-adevăr pe drumul cel bun? Este corectă percepția noastră asupra amenințării?”

Când vine vorba de Rusia, Germania a avut o abordare specifică.

În timp ce țări precum Polonia și țările baltice au avertizat să nu se apropie prea mult de Moscova – și și-au mărit propriile cheltuieli pentru apărare – Berlinul, sub fostul cancelar Angela Merkel, credea în afaceri.