Germania a criticat vineri decizia „fatală” a guvernului american de a revoca dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți străini și a îndemnat administrația Trump să reconsidere măsura, relatează hotnews.ro.

Ministrul german al cercetării, Dorothee Baer, a declarat pentru postul de radio Bayern 2 că speră că „guvernul SUA va inversa această decizie”, adăugând: „Nu este un semnal pozitiv, nici pentru tânăra generație, nici pentru lumea liberă”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Sebastian Hille, le-a spus reporterilor că „restricțiile privind libertatea academică sunt restricții asupra democrației însăși”.

Secretarul american al afacerilor interne, Kristi Noem, a informat joi Universitatea Harvard că i-a fost revocată certificarea din cadrul principalului sistem care le permite studenților străini să intre în SUA.

Donald Trump este furios pe Harvard, care a produs 162 de laureați ai Premiului Nobel, pentru că i-a refuzat cererea de a se supune supravegherii admiterilor și angajărilor și acuză universitatea că este un focar de antisemitism și ideologie liberală „woke”. Instituția de învățământ a intentat un proces, vineri, pentru a contesta decizia administrației.

HotNews a discutat despre această situație cu Julia Boca, fostă studentă în America, până în 2022, la Wesley College. Ulterior, a fost acceptată la master la mai multe universități din SUA, printre care și Harvard, dar a preferat să nu își continue studiile și a rămas în SUA ca să lucreze, până în 2023. Apoi s-a întors acasă, în România. 

La Universitatea Harvard studiază 34 de români, înscriși la programele de licență, master și studii doctorale, iar Ambasada României în Statele Unite a anunțat vineri mai multe numere de telefon la care aceștia pot apela pentru asistență consulară de urgență.

La Harvard sunt înscriși aproximativ 550 de studenți germani

Datele Serviciului german de schimb academic (DAAD) arată că la Harvard sunt înscriși în prezent aproximativ 550 de studenți germani, dintr-un total de 6.800 de studenți internaționali.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de externe, Christian Wagner, a spus că Berlin va aborda „rapid problema cu partenerii noștri din SUA pentru a afla ce efecte va avea acest lucru asupra studenților germani”.

„Desigur, în cadrul acestor conversații, ne vom exprima așteptarea ca interesele studenților germani să primească atenția necesară”, a adăugat Wagner.

Sosind la Bruxelles pentru o întâlnire cu colegii săi din UE, ministrul german al cercetării a spus: „Observăm deja o schimbare nu numai din partea studenților americani care vor să vină la noi, ci și a celor din alte țări, inclusiv din China și India, care aleg Europa pentru că pur și simplu își văd libertatea garantată diferit aici”.

„Nu m-am gândit niciodată (…) că se va ajunge la asta, că punctul central al libertății academice va fi într-o zi pus sub semnul întrebării”, a continuat Dorothee Baer.

„Totuși, nu renunț la speranța că… «țara celor liberi» va fi într-o zi din nou la înălțimea numelui său”, a conchis oficialul german.