Cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, a promis că sprijinul ferm pentru Ucraina va fi o prioritate centrală a viitorului său guvern, anunțând că noul ministru de Externe va fi un expert pro-Kiev în politică externă și fost militar, transmite adevarul.ro.

Cu doar câteva zile înainte de a prelua oficial funcția, Merz a declarat că „nu este momentul pentru euforie”, în contextul în care formațiunea politică Uniunea Creștin-Democrată (CDU) s-a reunit pentru a aproba acordul de coaliție cu Partidul Social Democrat (SPD), transmite The Guardian.

Promițând să combată agresiunea rusă și ascensiunea extremei drepte, Merz le-a spus colegilor de partid: „Stâlpii pe care ne-am bazat în ultimele decenii se prăbușesc în jurul nostru. Încrederea în democrația noastră este afectată ca niciodată în istoria postbelică a țării.”

Merz a anunțat că Johann Wadephul, deputat conservator și consilier de lungă durată în chestiuni de politică externă, va fi numit ministru de Externe. Wadephul este un susținător vocal al sprijinului militar pentru Ucraina și a declarat recent, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, că războiul nu vizează doar „câțiva kilometri pătrați din Ucraina, ci pune problema fundamentală dacă vom permite un clasic război de cucerire în Europa”.

Menținerea sprijinului pentru Ucraina

Merz a subliniat că, în ciuda reținerilor din interiorul țării privind rolul Germaniei în conflict, inclusiv a vocilor care cer oprirea livrărilor de arme, „nu există niciun dacă sau poate” când vine vorba de sprijinul continuu pentru Ucraina. Invazia ordonată de Vladimir Putin, a spus el, este „o bătălie împotriva întregii ordini politice a continentului european”.

„Germania va rămâne de partea acestei țări atacate și, implicit, de partea tuturor celor din Europa care cred în democrație și statul de drept (...) în libertate și o societate deschisă”, a adăugat Merz.

Declarația sa a venit la doar câteva ore după ce social-democratul Boris Pistorius, despre care se așteaptă să rămână ministru al Apărării, a criticat propunerile de pace ale lui Donald Trump, spunând că acestea „echivalează cu o capitulare”.

Pistorius și Wadephul vor colabora îndeaproape în cadrul noului Consiliu Național de Securitate, care va reprezenta Germania pe scena europeană și internațională.

Fără a-l numi direct, Merz a făcut aluzie la Trump, declarând: „Am ajuns la concluzia că nu mai putem conta cu certitudine pe relația transatlantică în spiritul libertății și al unei ordini bazate pe reguli.”

Când va fi învestit noul Guvern

Noul guvern condus de Merz urmează să fie învestit în parlament pe 6 mai, punând capăt celor șase luni de blocaj politic. Alianța conservatoare CDU/CSU a convenit formarea unei coaliții cu social-democrații după ce a câștigat alegerile federale din 23 februarie. În acel scrutin, partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul al doilea.

Rezultatele votului intern al celor 365.000 de membri SPD pentru validarea acordului de coaliție sunt așteptate miercuri. Abia după aprobarea formală, SPD își va anunța oficial miniștrii, a precizat copreședintele partidului, Lars Klingbeil.

Printre numirile-surpriză ale lui Merz se numără Karsten Wildberger, CEO al Ceconomy – compania-mamă a retailerilor Saturn și Mediamarkt –, care va conduce un nou minister pentru digitalizare și modernizarea statului.

Acesta va avea, printre altele, responsabilitatea de a decide cum va fi cheltuit un fond special de miliarde de euro, aprobat controversat de guvernul demisionar, destinat revitalizării infrastructurii Germaniei, redresării economiei și consolidării forțelor de apărare.