Tarifele vamale anunțate de Statele Unite vor da o lovitură majoră economiei germane, întârziind redresarea acesteia și posibil punând cea mai mare economie a Europei pe calea unui al treilea an de recesiune pentru prima dată în istorie, afirmă analiștii economici, potrivit Reuters, scrie hotnews.ro
Germania, cel mai mare partener comercial al Statelor Unite, a avut un excedent comercial record de 70 de miliarde de euro cu SUA în 2024. O națiune orientată spre export, Germania va fi cel mai mare perdant european într-un război comercial, mai spun analiștii.
„În general, riscurile economice pentru 2025 înclină către un al treilea an consecutiv de recesiune”, a declarat Marc Schattenberg, economist senior la Deutsche Bank Research.
Comerțul german va suferi probabil în trei moduri: va exporta mai puțin în SUA, mai puțin în China și ar putea resimți impactul unei creșteri a concurenței pe măsură ce se caută noi piețe care să primească produsele exportate înainte în SUA, a declarat Lisandra Flach, expert Ifo.
Țara „se confruntă pur și simplu cu realitatea dură că lumea s-a schimbat”, a declarat, pentru Reuters, Carsten Brzeski, director global de politici macro la ING, acesta anticipând, de asemenea, o contracție în 2025 pentru economia germană.
Germania a fost singura țară din G7 care nu a reușit să crească economic în ultimii doi ani, iar relansarea economiei a fost un subiect-cheie în timpul campaniei electorale dinaintea alegerilor din februarie.
După vot, conservatorii conduși de Friedrich Merz, așteptat să devină cancelar, și social-democrații, care negociază formarea unui guvern, au anunțat un fond de 500 de miliarde de euro (544 de miliarde de dolari) pentru infrastructură și modificări radicale ale normelor de împrumut care să consolideze apărarea și să relanseze creșterea economică.
Stimularea fiscală
„Stimularea fiscală germană neașteptat de mare și venită la timp poate ajuta la compensarea unora dintre pagubele războiului comercial, dar riscurile pentru previziunile noastre sunt înclinate către o creștere mai scăzută”, a declarat economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca subvențiile fiscale să stimuleze economia pe termen scurt, efectele globale fiind așteptate pentru 2026 și 2027.
În lunile următoare, noul guvern german are opțiuni limitate pentru a-și proteja industria de export și economia în general, iar încrederea consumatorilor și a companiilor ar putea rămâne scăzută.
Toți economiștii intervievați de Reuters spun că războiul comercial a sporit nevoia de reforme structurale și că subvențiile ar putea să nu fie soluția.
„Germania are puterea de foc pentru subvenții, dar nu cred că va fi și nu ar trebui folosită în acest scop”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.