Un clasament al Fortelor Militare din 2023, realizat de publicatia online specializata Global Firepower, prezinta 145 de tari in ordinea puterii lor globale militare. Conform jurnalistilor de la Business Insider, acest clasament ia in considerare factori precum cantitatea de echipament militar si de trupe de care dispune fiecare tara, precum si pozitia financiara, geografia si resursele disponibile. Republica Moldova se afla pe locul 143 dintr-un total de 145 de tari, fiind urmata de Benin si Bhuta. Romania este pe locul 47, iar Ucraina pe 15, transmite digi24.ro

Acesti factori sunt folositi pentru a genera un scor „PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indica o armata mai puternica. Indicele global al puterii de foc (GPI) compara capacitatea de razboi conventional a diferitelor tari in ceea ce priveste capacitatile de razboi terestru, maritim si aerian. Din cauza accentului pus pe razboiul conventional, arsenalele nucleare nu sunt luate in considerare. 

Statele care fac parte din top 10 

10. Italia 

Global Firepower a clasat Italia in top 10 in domenii care includ flota de avioane-cisterna, numarul total de elicoptere, numarul total de avioane de atac si numarul total de nave de razboi portavioane. 

Sursa citata a precizat ca Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, si doua nave de razboi portavioane in ianuarie 2023. Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973. 

9. Franta 

Global Firepower a clasat Franta pe locul 9 in clasamentul general, in top 10 domenii care includ flota totala de avioane-cisterna, flota totala de elicoptere si numarul de nave de razboi distrugatoare, precum si puterea totala a flotei sale de transport. 

Potrivit Business Insider, Franta avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, si 10 nave de razboi distrugatoare in ianuarie 2023, ceea ce ii confera un scor PowerIndex de 0,1848. 

8. Japonia 

Global Firepower a clasat Japonia in top 10 pentru forta flotei de avioane, forta totala a elicopterelor si forta flotei de vehicule blindate de lupta. 

Fiind o natiune insulara, Japonia a fost cea mai bine clasata natiune in ceea ce priveste porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea in aceasta categorie, precum si pe locul al doilea (dupa SUA) in ceea ce priveste forta flotei sale de avioane pentru misiuni speciale - platforme dezvoltate special pentru a-si asuma un rol deasupra campului de lupta „prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trasaturi specializate”. 

Global Firepower a precizat ca Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare si peste 111.000 de vehicule in ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711. 

7. Pakistan 

Pakistanul a urcat de pe locul 9 in clasamentul general in 2022 si pe locul 7 in 2023. In timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, noua submarine si 654.000 de militari activi in ianuarie 2023, Global Firepower a precizat ca ascensiunea sa se datoreaza si faptului ca topul din acest an se concentreaza mai mult pe resursele naturale si pe frontierele comune. 

Pakistanul se invecineaza cu Afganistanul, China, India si Iranul si are multe zacaminte de carbuni, precum si cateva campuri de petrol si gaze naturale. Global Firepower a clasat Pakistanul in top 10 in domenii care includ populatia totala disponibila apta pentru serviciul militar, forta de munca militara activa totala disponibila si forta totala a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694. 

6. Coreea de Sud 

Forta militara a Coreei de Sud nu este o surpriza, avand in vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord.  

Global Firepower a clasat Coreea de Sud in primele cinci locuri in ceea ce priveste forta flotei de avioane, forta flotei de vehicule blindate de lupta si forta elicopterelor. 

Global Firepower precizeaza ca natiunea asiatica avea peste 133.000 de vehicule si 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, incepand cu ianuarie 2023. In general, Coreei de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505. 

5. Marea Britanie 

Global Firepower afirma ca pozitia Marii Britanii a fost consolidata de punctele forte ale acesteia in ceea ce priveste forta de munca si puterea aeriana, precum si de pozitia sa financiara puternica. „Este, de asemenea, una dintre putinele puteri care opereaza mai mult de un portavion", se arata in raport. 

In prezent, Marea Britanie are doua portavioane, un numar egal cu cel pe care il au China, Italia si India, dar mult mai mic decat cele 11 pe care le opereaza SUA. Global Firepower a clasat Marea Britanie in top 10 in domenii care includ numarul total de porturi disponibile si puterea totala a flotei de avioane tancuri aeriene, acordand tarii un scor PowerIndex de 0,1435. 

4. India 

Forta Indiei consta in marimea populatiei sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea in ceea ce priveste forta de munca disponibila, forta militara activa totala disponibila si forta paramilitara. 

Incepand cu ianuarie 2023, forta de munca disponibila a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adica 47% din populatia tarii. De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi in 2023.  

Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025. 

3. China 

Global Firepower a clasat China pe primul loc in ceea ce priveste forta de munca disponibila si forta flotei sale navale. 

China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic si al fortei de munca si a pus un accent decisiv pe cresterea (in primul rand prin mijloace locale) a capacitatilor de razboi naval, aerian si terestru", arata Global Firepower in ultimul sau clasament. 

Daca aceasta tendinta continua, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite". 

Potrivit Global Firepower, China dispune de o forta militara disponibila de peste 761 de milioane de oameni in aprilie 2023, impreuna cu 50 de nave de razboi distrugatoare si 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare. China are un scor PowerIndex de 0,0722. 

2. Rusia 

Desi reputatia armatei sale a fost afectata de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia si-a pastrat locul doi in clasamentul Global Firepower. 

Invazia Rusiei in Ucraina „a evidentiat limitari cheie ale capacitatilor militare rusesti, in ciuda avantajului sau cantitativ in materie de forta de munca si material fata de Ucraina vecina", afirma Global Firepower, care subliniaza faptul ca China se apropie de locul al doilea. 

Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea in domenii care includ puterea totala a flotei de avioane si puterea totala a flotei de transport. Iar in ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare. 

Desi Rusia s-a confruntat cu o serie de esecuri militare de cand a lansat invazia in Ucraina - pierzand cantitati considerabile de echipamente, in special tancuri - fortele sale aeriene si navale au evitat in mare parte daunele. In general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714. 

1. SUA 

Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezinta cifre impresionante in categoriile cheie de materiale, financiare si de resurse". 

SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansata in sectoarele cheie din domeniul medical, aerospatial si al telecomunicatiilor, mentinand in acelasi timp un avantaj pe mai multe piete industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficienta". 

Cu 92 de distrugatoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane si 983 de elicoptere de atac, incepand cu aprilie 2023, tara s-a clasat pe primul loc in mai multe domenii, inclusiv in ceea ce priveste dimensiunea flotei sale de avioane, numarul de nave de razboi si puterea flotei sale de transport. De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de aparare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decat triplu fata de cel al Chinei, care avea un buget de aparare de 230 de miliarde de dolari. 

Ucraina ocupa locul 15 in topul celor mai puternice armate din lume

Ucraina este clasata pe locul 15 in topul celor mai puternice armate din lume din cele 145 de tari luate in considerare in clasamentul anual al puterilor militare Global Firepower 2023. Anul trecut ocupa  locul 22. 

Ascensiunea Ucrainei in clasament vine dupa „raspunsul financiar si material din partea Occidentului” la invazia rusa in Ucraina, a precizat organizatia. „2023 se va dovedi un an critic in directia razboiului ruso-ucrainean”, a adaugat Global Firepower. 

Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Republica Moldova (143), Benin (144) si Bhutan (145).

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.