Papa Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani, deținea secretul limbajului simplu și direct. Franchețea sa l-a făcut popular, chiar și în rândul necredincioșilor, scrie stirileprotv.ro.
„Când mă rog, uneori adorm și eu”, a mărturisit suveranul pontif într-un interviu televizat din 31 octombrie 2017.
În 2022, în timpul unei audiențe generale în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a fost întrebat de un preot mexican despre starea genunchiului său. „Știți ce am nevoie pentru genunchiul meu? Tequila”, a glumit el la acea vreme. Papei i-a plăcut și această glumă maghiară, relatează site-ul Aleteia: „Știți de ce se vorbește maghiara în Rai? Pentru că durează o veșnicie să o înveți!".
„Să nu ne luăm prea în serios”
Papa și-a păstrat simțul umorului în ciuda bolii sale. „Chiar și atunci când (suferea) de pneumonie bilaterală, el (nu a încetat niciodată) să facă glume, să glumească, să spună: 'Să nu ne luăm prea în serios. Știu foarte bine că unii oameni mă vor mort, dar hei, sunt aici”, a explicat jurnalista Elisabetta Pique pentru BFMTV în februarie.
„Umorul era fundamental pentru el”, a declarat corespondentul la Vatican al ziarului argentinian La Nacion. „Întotdeauna (se ruga) rugăciunea Sfântului Toma pentru a nu-și pierde buna dispoziție (...) Și cred că a și (transmis-o) tuturor. Întotdeauna (spunea) 'Nu-ți pierde niciodată umorul, nu-ți pierde umorul'”.
Papa Francisc, al cărui nume real era Jorge Bergoglio, avea o adevărată predilecție pentru umor. În autobiografia sa, "Speră", publicată în ianuarie anul trecut, el vorbea despre cum râsul îl putea salva de disperare. Și cum părinții săi l-au învățat să fie plin de umor.
„Pentru toți frații mei, educația în bucurie, în ironie sănătoasă, în glumă, a fost ceva important”, scrie Suveranul Pontif în acest text în care își arată autoironia și îi ironizează pe predecesorii săi și pe iezuiți.
„Biserica are un vast repertoriu informal de glume, în funcție de ordine, congregații și personalități (...) Glumele despre iezuiți și cele ale iezuiților formează un gen în sine, comparabil doar cu cele despre carabinieri în Italia sau despre mamele evreice în umorul idiș”, continuă el.
Un banc preferat din autobiografia „Speră”
În "Speră", Francisc spune o glumă despre un iezuit destul de vanitos. Spitalizat pentru o problemă cardiacă, iezuitul l-a întrebat pe Dumnezeu înainte de a intra în sala de operație: „Doamne, a venit vremea mea? „Nu, vei mai trăi cel puțin patruzeci de ani”, i-a răspuns Dumnezeu. Revenit pe picioarele sale, iezuitul a început o serie de operații: transplant de păr, lifting facial, liposucție. Dar când a părăsit spitalul, a fost călcat de o mașină și a murit subit. Iezuitul s-a reunit cu Dumnezeu în ceruri. În timp ce protesta pentru moartea sa subită, Dumnezeu i-a răspuns: „Oops, scuze, nu te-am recunoscut!".
Pentru Papa Francisc, „ironia este un medicament nu numai pentru a-i ușura și a-i lumina pe ceilalți, ci și pentru sine însuși”. „Autoironia este un instrument puternic pentru a depăși tentația narcisismului”, insistă el. „Cel mai bun sfat atunci când te confrunți cu o oglindă este întotdeauna să râzi de tine însuți. Ne face bine".
Întâlnirea cu comedianții lumii
În iunie 2024, înainte de summitul G7, acesta s-a întâlnit cu comedianți din aproximativ 15 țări, ca dovadă a apetitului Suveranului Pontif pentru umor. Printre aceștia s-au numărat comedianți italieni, precum și americanii Whoopi Goldberg, Julia Louis-Dreyfus, Chris Rock și Jimmy Fallon, și francezul Manu Payet.
„Putem râde de Dumnezeu?”, a întrebat el, înainte de a adăuga: „Desigur, la fel cum ne jucăm și glumim cu oamenii pe care îi iubim. Puteți să o faceți, dar fără a ofensa sentimentele religioase ale credincioșilor”.
El i-a binecuvântat pe comedianții reuniți în acea zi: „Aveți puterea de a răspândi seninătate și zâmbete. Talentul vostru este un dar prețios, deoarece cu un zâmbet răspândește pacea în inimile oamenilor, ajutându-ne să depășim dificultățile și să facem față stresului cotidian”, a spus el.
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. El fost primul Suveran Pontif din America Latină și primul iezuit ales în fruntea Bisericii Catolice. De-a lungul celor peste 12 ani de pontificat, Papa Francisc a fost o voce puternică pentru justiție socială, dialog interreligios și sprijin față de cei marginalizați. Reacțiile internaționale la moartea Papei Francisc evidențiază respectul și admirația de care acesta s-a bucurat în întreaga lume.
Planul pentru înmormântarea Papei Francisc este unul bine pus la punct. Acesta reflectă în principal dorința papei de simplitate, renunțând la unele tradiții papale vechi de secole.
În ultimele luni de viață, starea sa de sănătate s-a deteriorat vizibil, iar ultimele imagini cu Papa Francisc au arătat un lider slăbit fizic, dar prezent spiritual în mijlocul credincioșilor.
Papa Francisc a fost în România în 2019, într-o vizită istorică ce a inclus întâlniri cu autoritățile, liderii religioși și credincioșii din mai multe regiuni ale țării.
Cardinalul Jorge Mario Bergoglio fusese ales să conducă Biserica Catolică în martie 2013, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat.