Un grup de hackeri ruși necunoscut până acum s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice de anul trecut care au vizat rețelele poliției olandeze, ale NATO și ale mai multor țări europene, au anunțat marți serviciile de informații din Țările de Jos, potrivit Reuters, transmite hotnews.ro.

Gruparea, supranumită „Laundry Bear” de către agențiile de securitate, a fost cel mai probabil sprijinită de statul rus, potrivit unei scrisori comune trimise Parlamentului de Serviciul General de Informații și Securitate (AIVD) și Serviciul de Informații Militare (MIVD).

„Atacurile cibernetice împotriva instituțiilor olandeze fac parte dintr-o amenințare cibernetică internațională mai amplă reprezentată de acest grup de hackeri”, au transmis serviciile de informații din Țările de Jos, într-un comunicat.

Potrivit serviciilor secrete olandeze, gruparea a acționat fără să atragă atenția până în septembrie 2024, când a fost descoperită în timp ce desfășura o operațiune de hacking prin care a reușit să obțină acces la informații confidențiale despre oficiali ai poliției olandeze.

„Laundry Bear” a derulat și activități de spionaj cibernetic împotriva unor companii care produc tehnologii avansate, greu accesibile pentru Rusia din cauza sancțiunilor impuse de Occident în contextul războiului din Ucraina.

„Investigația mai arată că Laundry Bear se face responsabilă de operațiuni cibernetice împotriva guvernelor occidentale și a altor instituții încă din 2024”, se mai arată în comunicat.

Gruparea ar fi încercat să obțină informații legate de „achiziția și producția de echipamente militare de către guvernele occidentale, precum și despre livrările de arme către Ucraina”.

În septembrie 2024, numele și datele de contact ale tuturor polițiștilor olandezi au fost furate în urma unui atac cibernetic, a anunțat ministrul Justiției din Olanda, David van Weel, într-o scrisoare adresată Camerei Reprezentanților, la vreme respectivă. El a precizat că au fost sustrase „datele de contact legate de muncă” ale tuturor angajaților poliției din Țările de Jos, fără a fi afectate „datele private și informațiile obținute în anchete”. Autoritățile olandeze au informat autoritatea națională pentru protecția datelor și au demarat o investigație, guvernul evaluând posibilele riscuri pentru ofițerii sub acoperire.