La 1 martie1837 s-a nascut scriitorul Ion Creanga (m. 31 dec 1889), considerat unul dintre cei mai mari scriitori romani.

Desi in ''Fragment de biografie'' Ion Creanga insusi spune ca s-a nascut pe 1 martie 1837, data nasterii sale este incerta, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-nascuti din Humulesti publicata de Gh. Ungureanu, Creanga s-ar fi nascut pe 10 iunie 1839. Creanga a mai avut inca sapte frati si surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile si Petre. Ultimii trei au murit in copilarie, iar Zahei, Maria si Ileana in 1919.

In 2014, a fost descoperit un juramant "misterios" in arhiva Muzeului Literaturii Romane (MLR) din Iasi, documentul dezvaluind existenta unei grupari "secrete" din care faceau parte mai multe personalitati ale secolului al XIX-lea, intre care Nicolae Culianu, Nicolae Gane si Ion Creanga.

"Jur pe onoare si constiinta./ Ma leg pe suflet si pe Dumnezeu/ Sa lucrez din toata inima pentru ridicarea neamului romanesc/ Sa respect si sa execut toate hotararile luate de comitetul din care face parte. Si sa pazesc secret absolut./ Asa sa-mi ajute Dumnezeu si sfanta Cruce", se arata in textul semnat de membrii gruparii.

Documentul a fost semnat inainte de anul 1883, cand a incetat din viata unul dintre semnatari.

"Avand in vedere statutul moral si profesional al celor care semneaza succintul manuscris, putem considera ca acestia si-au respectat juramantul. Semnatarii insa au reusit, fara indoiala, sa pazeasca secretul absolut, cu privire la forma lor de organizare, dupa cum s-au si angajat", a declarat cercetatorul stiintific al Muzeului Literaturii Romane Iasi, Dan Jumara.

Cum a ajuns Creanga scriitor dupa ce a fost raspopit si nevasta l-a parasit pentru un calugar

Tineretea lui Creanga este bine cunoscuta publicului larg prin prisma operei sale capitale ''Amintiri din copilarie''. In 1847, incepe scoala de pe langa biserica din satul natal. Fiu de taran, este pregatit mai intai de dascalul din sat, dupa care mama sa il incredinteaza bunicului matern ("tatal mamei, bunicu-meu David Creanga din Pipirig"), David Creanga, care-l duce pe valea Bistritei, la Brosteni, unde continua scoala. In 1853 este inscris la Scoala Domneasca de la Targu Neamt sub numele Stefanescu Ion, unde il are ca profesor pe parintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). Dupa dorinta mamei, care voia sa-l faca preot, este inscris la Scoala catihetica din Falticeni ("fabrica de popi"). Aici apare sub numele de Ion Creanga, nume pe care l-a pastrat tot restul vietii. Dupa desfiintarea scolii din Falticeni, este silit sa plece la Iasi, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola.

Din 1855 pana in 1859 urmeaza cursurile seminarului, iar apoi, luandu-si atestatul, revine in satul natal. Se insoara mai tarziu la Iasi cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfinti din Iasi, devenind diacon al acesteia (26 decembrie 1859).

Sursa: