Deșertul Atacama din Chile a devenit un adevărat cimitir de haine aruncate, o problemă alarmantă pentru mediu, transmite adevarul.ro.

Activistul Bastián Barria cutreieră acest peisaj săptămânal, recuperând articole vestimentare aflate încă în stare bună. Din miile de haine descoperite, aproape jumătate sunt reutilizabile. Au fost colectate deja două tone de haine din această zonă, potrivit The Guardian.

Pe 17 martie, 300 de articole, printre care blugi Calvin Klein, pantaloni scurți Nike și Adidas sau fuste din piele, au fost oferite online fără costuri. Singura condiție pentru doritori a fost achitarea taxei de transport. Această inițiativă, numită „Re-commerce Atacama”, își propune să atragă atenția asupra poluării generate de industria modei.

Vrem ca oamenii să se simtă implicați și să fie agenți ai schimbării – nu dintr-o poziție pasivă de a viziona conținut, ci prin achiziționarea unui obiect, arătându-le oamenilor și spunându-le povestea noastră despre ce se întâmplă aici, în deșert”, spune Barria.

Chile – un punct de tranzit pentru hainele second-hand

În 2022, peste 131.000 de tone de haine second-hand au ajuns în Chile, majoritatea în orașul Iquique. Din cauza interdicției de a le depozita legal, multe dintre ele sunt aruncate în deșert sau arse, generând poluare și probleme de sănătate pentru comunitățile locale.

Fernanda Simon, director al Fashion Revolution Brazil, susține că inițiativa lui Barria este un exemplu de activism care arată ce se ascunde în spatele industriei modei și demonstrează că există soluții mai bune. „Mai mult decât a îndepărta hainele din deșert, am dorit să inspirăm soluții, să regândim modelul modei și să arătăm că trebuie să vorbim despre circularitate”, a declarat Simon.

O problemă globală

Moda rapidă produce anual 92 de milioane de tone de deșeuri textile, iar la fiecare secundă, echivalentul unui camion plin de haine este aruncat la groapa de gunoi. Țările din sudul global, precum Chile sau Ghana, au devenit destinații pentru acest surplus vestimentar, majoritatea hainelor provenind din SUA, Europa și Asia.

„Este o problemă uriașă. Nu este doar Chile, nu este doar Ghana. Este o problemă globală. Ne confruntăm cu aceste deșeuri și reprezintă dovada că trebuie să regândim sistemul modei”, concluzionează Simon.

România începe să ia măsuri

În București, hainele uzate pot fi reciclate în containere speciale din sectorul 3. De asemenea, de la 1 ianuarie, românii sunt obligați prin lege să colecteze separat și produsele textile, un pas important spre reducerea deșeurilor.