In timp ce Rusia se confrunta cu ger si temperaturi de minus 44 de grade, in Europa valorile termice raman crescute pentru aceasta perioada, maximele ajungand la 18 grade Celsius, transmite digi24.ro.
Diferentele de temperatura intre Rusia si vestul Europei depasesc 60 de grade, potrivit unei harti meteo postate pe pagina de Facebook a Severe Weather Europe.
"Ger in Rusia, cu minime de -40°C. Intre timp, o mare parte din Europa ramane foarte calda pentru aceasta perioada a anului. In sudul Spaniei, temperaturile nu scad sub 18°C nici macar noaptea", a scris meteorologul Scott Duncan, pe Facebook.
Anomaliile in ceea ce priveste temperaturile si nivelurile extreme de precipitatii devin noul normal pe masura ce schimbarile climatice se accelereaza, au avertizat climatologii in rapoartele din ultimii doi ani.
La nivel mondial, anul 2022 ocupa locul al cincilea in clasamentul celor mai caldurosi ani inregistrati, fiind depasit doar de anii recenti, si a fost marcat la randul sau de o serie de fenomene extreme care ilustreaza consecintele incalzirii globale.
In ciuda efectului de racire al fenomenului climatic La Nina, anul 2022 a fost "cu aproximativ 1,2 grade Celsius" mai calduros comparativ cu perioada 1850-1900, inainte ca revolutia industriala sa isi faca simtite efectele asupra climei, potrivit C3S.
In Europa, continentul cu cea mai rapida incalzire, 2022 este "al doilea cel mai calduros an", insa lunile de vara au constituit un nou record pentru intreg continentul, stabilit in mare parte in Marea Britanie si agravat de un deficit exceptional de precipitatii in Spania, Franta sau Portugalia.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.