Constructorii auto recurg la solutii inovative pentru a face fata crizei de semiconductori. Achizitionarea cipurilor direct de la producator, reconfigurarea masinilor sau producerea lor fara anumite componente care includ cipuri se numara printre solutiile alese de producatorii. Insa, chiar si asa, productia are de suferit.
Deficitul de semiconductori, provocat de problemele de aprovizionare si de cresterea cererii pentru electronicele de larg consum in timpul pandemiei, a lovit din plin industria auto. Din cauza lipsei de componente, milioane de vehicule nu au putut fi produse. Iar in conditiile in care problema dureaza mai mult decat se preconiza initial, o serie de constructori au fost nevoiti sa-si regandeasca strategiile de productie, potrivit Reuters.
Furnizorii de cipuri capata o importanta strategica
In mod normal, constructorii auto cumpara componente de la o serie de mari furnizori, precum Bosh sau Continental, care la randul lor iau de la furnizori, aflati mai departe pe lantul de aprovizionare. Este insa o eroare sa crezi ca ai de ales intre doi furnizori, spun reprezentantii companiei de consultanta McKensey, care adauga ca, de cele mai multe ori, ambii aveau cipuri produse la aceeasi uzina.
Acest lucru se schimba acum, spune directorul de achizitii al Daimler. Producatorul automobilelor Mercedes-Benz a pus la punct o linie de comunicare directa cu toti furnizorii de cipuri, inclusiv cu cei din Taiwan. La randul sau, si seful Volkwagen spune ca grupul a incheiat parteneriate strategice cu producatorii de semiconductori din Asia.
Analistii arata ca furnizorii de cipuri trebuie tratati diferit, nu la fel ca ceilalti furnizori, avand in vedere importanta lor strategica pentru industria auto. In plus, producatorii auto trebuie sa analizeze posibilitatea de a investi direct in productia de cipuri sau sa incheie contracte pe perioade mai lungi de 18 luni.
Tesla si-a modificat softurile
Intre timp, producatorii fac si ei eforturi pentru a face fata crizei semiconductorilor. Directorul financiar al Traton, divizia de camioane a grupului Volkswagen, spune ca expertii companiei incearca sa faca unele modificari la placa de baza de pe sistemele de control.
Daca modificam software-ul, putem folosi mai putini semiconductori, dar pastram aceleasi functii. Uneori asta dureaza mai mult, pentru ca autoritatile de reglementare intervin, dar sunt unele zone unde se pot face schimbari rapid, arata oficialul.
Si Daimler se bazeaza pe un nou design al unitatilor de control. In loc sa foloseasca un anumit cip, unitatile sunt concepute pentru a lucra si cu alte modele de semiconductori, care pot fi utilizate in situatii in care apar probleme cu livrarile.
Iar Tesla este un model pentru constructorii care au adoptat aceasta strategie. Compania americana a modificat softurile in doar trei luni, astfel incat masinile sale sa poata utiliza si cipuri care nu sunt atat de cautate pe piata, ceea ce i-a permis sa faca fata crizei mai bine decat alte marci.
Modelele ieftine, livrate cu intarziere
Alti producatori, printre care si BMW, au ales sa faca stocuri. Acestia produc intregul automobil, cu execeptia partii pentru care nu au cipuri, care este adaugata relativ usor atunci cand semiconductorii sunt disponibili. Exista si varianta in care constructorii livreaza masina fara anumite componente, care sunt adaugate ulterior in service.
De asemenea, producatorii aleg sa foloseasca cipurile pentru vehiculele mai scumpe sau cele electrice, care au o marja de profit mai mare, in vreme ce pentru modelele mai ieftine clientii sunt nevoiti sa astepte luni de zile pana sa fie livrate.
Aceste strategii au inceput insa sa-si arate limitele. Mai multe companii au fost nevoite sa opreasca productia din cauza lipsei componentelor.
Iar un exemplu este Marea Britanie, unde penuria de semiconductori si inchiderea unor fabrici au facut ca productia de masini sa coboare in octombrie la nivelul din 1956. Aproape 65 de mii de masini au fost asamblate luna trecuta, ceea ce duce productia din primele zece luni la 721 de mii de vehicule, in scadere fata de perioada similara din 2020.
Astfel, este de asteptat ca productia auto a Marii Britanii din acest an sa coboare sub pragul de un milion de unitati, pentru al doilea an la rand. Expertii spun ca ar putea reveni la acest nivel in 2022, cand se asteapta la o imbunatatie a livrarilor de cipuri.