Dunarea a iesit joi din matca la Budapesta, nivelul apei atingand cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, in conditiile in care ploile si ninsorile abundente, urmate de o vreme blanda, au declansat inundatii neobisnuit de timpurii, in timpul iernii, scrie stirileprotv.ro.
Directia Generala pentru Managementul Apelor din Ungaria a declarat ca Dunarea a atins miercuri tarziu un nivel maxim de 6,93 metri, sub nivelul de 8,91 metri inregistrat in 2013, cand au inceput inundatiile extreme in Europa Centrala dupa ploile abundente de la sfarsitul lunii mai.Directia Generala pentru Managementul Apelor din Ungaria a declarat ca Dunarea a atins miercuri tarziu un nivel maxim de 6,93 metri, sub nivelul de 8,91 metri inregistrat in 2013, cand au inceput inundatiile extreme in Europa Centrala dupa ploile abundente de la sfarsitul lunii mai.
Autoritatea din domeniul managementului apelor a declarat ca ultima data cand nivelul Dunarii a depasit 6 metri intr-o luna decembrie a fost in 1987, dar atunci nu a inundat faleza. "A fost o cantitate mare de precipitatii in afluentii Dunarii si zapada s-a topit din cauza vremii blande, dar umede, asa ca inundatiile au venit mai devreme", a spus autoritatea, adaugand ca nu pot fi excluse noi inundatii in primavara.
Oamenii din Budapesta s-au plimbat joi de-a lungul fluviului in bataia soarelui, bucurandu-se de privelistea rara a valurilor care ieseau pe faleza de sub cladirea Parlamentului. "Imi amintesc de inundatii mari, dar nu in decembrie. In decembrie, Dunarea de obicei ingheta. Pe vremea cand eram foarte tanar, mi-aduc aminte ca gheata din jurul Podului cu Lanturi trebuia sparta cu explozibil", a povestit un localnic.
Desi debitele de anul acesta ale Dunarii nu au provocat pagube majore in Budapesta, expertii au avertizat ca schimbarile climatice ar putea face ca inundatiile timpurii sa devina mai frecvente.
„Daca ne uitam la imaginea de ansamblu, putem vedea ca precipitatiile de iarna sunt in crestere si, odata cu cresterea temperaturilor, vom vedea mai putine ninsori, plus ca acestea se pot topi mai devreme", a declarat Anna Kis, cercetator in domeniul climei, care lucreaza pentru proiectul climatic "1,5 grade".
„Astfel, putem presupune ca, in viitor, inundatiile cauzate de topirea zapezii, care se produceau primavara, ar putea avea loc mai devreme, posibil in timpul lunilor de iarna", arata ea.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.