Imagini neobisnuite pentru aceasta perioada a anului in Alpi, unde nu este zapada aproape deloc, iar din cauza vremii neobisnuit de calde iarba verde acopera muntii, transmite digi24.ro.
Lipsa zapezii pe varfurile muntilor le-a creat probleme operatorilor de partii de schi si admiratorilor peisajului de iarna alpin, scrie Euronews.
Imaginile surprinse in Innsbruck in Austria, Villars-Sur-Ollon si Crans-Montana in Elvetia si Lenggries din Germania arata muntii acoperiti de iarba verde si fara zapada. Absenta aproape totala a zapezii provoaca ingrijorari cu privire la impactul schimbarilor climatice asupra evolutiei temperaturilor anormale acestei perioade.
Din Franta pana in Polonia, multe zone ale Europei se bucura in prezent de vreme mai degraba pentru tricou decat pentru geaca. In Polonia s-au atins maxime zilnice de doua cifre, in ultimele zile fiind mai mult de 10 grade Celsius.
MeteoSuisse, serviciul de meteorologie din Elvetia, a inregistrat unele dintre cele mai calde temperaturi din toate timpurile in aceasta perioada a anului.
O statie meteo din Delemont, la granita cu Franta, a atins deja o temperatura medie zilnica record de 18,1 grade Celsius in prima zi a anului. „Aceasta trecere spre noul an aproape ca te face sa uiti ca esti in mijlocul iernii”, au scris meteorologii elvetieni pe blogul serviciului meteo.
Inceputul anului 2023 marcheaza o continuare a trendului meteo inregistrat anul trecut. 2022 a fost cel mai fierbinte inregistrat atat in Elvetia, cat si in Franta, Organizatia Meteorologica Mondiala a Natiunilor Unite afirmand ca ultimii opt ani au fost cei mai caldurosi inregistrati vreodata, temperatura globala a anului anterior urmand sa fie facuta publica la mijlocul lunii ianuarie.
Potrivit meteorologilor francezi, in sudul si nordul Alpilor, a nins pe versanti la peste 2.200 de metri, dar zapada lipseste aproape total la altitudini mai joase din nordul Alpilor si de-a lungul Pirineilor.
Oamenii de stiinta spun ca temperaturile anormal de ridicate sunt cauzate de schimbarile climatice provocate de actiunile umane si ca evenimentele meteorologice extreme vor deveni mai frecvente, mai intense si mai lungi, cu exceptia cazului in care guvernele si oamenii isi reduc drastic emisiile de carbon.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.