Orasul Bagdad a fost acoperit marti dimineata de un strat de zapada, fenomen rarisim in aceasta regiune din Orientul Mijlociu, obisnuita sa sufere mai degraba din cauza caldurii extreme si care a cunoscut un singur eveniment similar in peste un secol, inregistrat in 2008, informeaza AFP, citata de Agerpres.
In urma cu 12 ani, a fost vorba despre lapovita, ninsorile fiind atunci combinate cu averse de ploaie. De aceasta data, mai multi centimetri de zapada au acoperit automobilele, trotuarele si frunzele palmierilor. Marti dimineata, in afara de Bagdad, si orasul sfant siit Kerbala, aflat mai la sud fata de capitala Irakului, a fost acoperit de un strat de zapada ce a masurat cativa centimetri. Copiii din cele doua orase s-au bucurat cel mai mult de fenomenul meteorologic, participand in numar mare la batai cu bulgari de zapada pe strazile acestor localitati.
„Acest episod de ninsoare va se prelungi pana miercuri”, a declarat Amer al-Jaberi, directorul Centrului de meteorologie din Bagdad, precizand ca valul de frig a venit de pe continentul european. Nordul Irakului, o regiune muntoasa, este acoperit in fiecare an de zapada, iar statiuni de schi au fost deschise in Kurdistan. Insa in sudul tarii, unde temperaturile depasesc 50 de grade Celsius pe timpul verii, ninsorile reprezinta un fenomen rarisim.
La Mosul, o metropola din nordul tarii, acoperisul moscheii Al-Nouri, unde „califul” autoproclamat al Statului Islamic a avut singura sa aparitie publica, era acoperit marti de un strat de omat, la fel si ruinele din orasul-vechi, devastat de razboiul impotriva jihadistilor.
Tot in nordul tarii, zapada acoperea corturile de campanie in care traiesc sute de mii de stramutati – alungati din casele lor de ofensiva Statului Islamic din 2014 – si de refugiati, veniti din Siria invecinata, aflata in razboi.
Irakul, o tara cu o populatie de 40 de milioane de locuitori din care o treime traiesc din agricultura, se confrunta cu o seceta severa, iar autoritatile spera in acest an la un sezon agricol mai bun, datorita ploilor care au alimentat debitele raurilor si fluviilor, partial secate din cauza barajelor construite in Turcia si Iran.