Astronautul francez Thomas Pesquet a petrecut sase luni la bordul Statiei Spatiale Internationale anul trecut, iar ceea ce a vazut pe Pamant, din spatiu, a fost pe cat de alarmant, pe atat de uluitor, relateaza CNN.

El adauga ca de la vizita sa anterioara in spatiu, in 2016, consecintele activitatii umane au devenit si mai evidente: ghetarii s-au retras vizibil, iar fenomenele meteorologice extreme s-au inmultit.

Preocuparea pentru mediu l-a motivat sa devina ambasador al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). In calitate de astronaut la bordul ISS, el a sprijinit cercetarile FAO in domeniul inovatiei agricole si metodelor de productie a alimentelor. Resursele limitate din spatiu ofera o oportunitate de a modela comportamentul uman pe o planeta cu resurse in scadere, iar Pesquet doreste sa evidentieze paralelele dintre viata pe o nava spatiala si viata pe Pamant.
„Cand privesti Pamantul de la statia spatiala, este absolut magic. Nu esti atat de departe, asa ca ai inca o vedere relativ apropiata. Dar poti vedea curbura si vezi atmosfera. Straluceste intr-o lumina albastra. Este absolut uluitor. Este cel mai frumos peisaj pe care ti-l poti imagina”, spune astronautul.
„Putem vedea multe dintre consecintele activitatilor umane din spatiu. Unele dintre ele provin de la schimbarile climatice, iar altele sunt doar o poluare veche, de exemplu poluarea raurilor, poluarea aerului. Cel mai vizibil efect vizual este la ghetarii care se retrag an de an si misiune dupa misiune”, spune Pesquet.
„Dar vedem si fenomene meteorologice extreme, care devin din ce in ce mai puternice an de an. Prima mea misiune a fost 2016-2017, iar a doua mea misiune a fost cinci ani mai tarziu, in 2021. Am putut vedea o crestere neta a frecventei si a puterii fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi uraganele sau incendiile de vegetatie”, adauga el.
Pesquet spune ca omenirea este capabila sa gaseasca solutii pentru a incetini ritmul schimbarilor climatice.
„Daca pornim pe calea cea buna, putem face orice. Am construit aceasta facilitate incredibila in spatiu din motive intemeiate. O folosim in fiecare zi, in cooperare pasnica intre tari care nu au fost intotdeauna prietene. Deci, daca putem transfera acest model in modul in care ne ocupam de mediul inconjurator, cred ca vom reusi. Suntem suficient de creativi, avem tehnologie si avem vointa. Deci sunt optimist pentru viitor. Daca putem face sa zboare o statie spatiala, atunci putem salva planeta”, spune Pesquet.