Camera Deputatilor din Romania a respins miercuri, in calitate de for decizional, Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care alocatiile au fost marite cu 20% de la 1 august. Daca legea de respingere a Ordonantei de Urgenta este promulgata de presedinte, intra in vigoare legea initiala prin care alocatiile au fost dublate. Grupul de deputati USR s-a abtinut de la vot, PSD a votat "pentru" iar PNL "impotriva".
Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi "pentru", 63 "impotriva" iar 29 de deputati s-au abtinut.
Procedural, legea de respingere a Ordonantei de urgenta, dupa ce trece de cele doua camere ale Parlamentului, merge la promulgare la presedinte. Legea poate fi contestata la CCR sau retrimisa in Parlament. Pana atunci, Ordonanta de urgenta isi produce efectele, iar alocatiile sunt marite cu doar 20%. Doar dupa publicarea legii de respingere a ordonantei in Monitorul Oficial, alocatiile ar putea fi dublate.
Premierul Ludovic Orban anuntase in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri ca Executivul trebuie sa se pregateasca pentru plata alocatiilor marite.
"In septembrie platim si alocatiile marite. Pentru alocatiile marite trebuie sa fim pregatiti sa facem platile la termen", a spus acesta.
La dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor parlamentarii puterii si cei din opozitie s-au contrat pe subiectul alocatiilor pentru copii si s-au acuzat reciproc.
„Ati facut un joc ieftin prin care presedintele a promulgat legea dar guvernul nu o aplica. Nu copiii sunt vinovati pentru modul haotic in care Guvernul Orban a condus tara in ultimele 9 luni de zile. Pana la urma ma intreb pentru ce aveti bani? In timp ce imprumutati miliarde si miliarde de lei, spuneti ca nu sunt bani pentru nimic”, a spus la dezbateri liderul de grup al PSD, Alfred Simonis.
„Doar PNL a marit alocatiile. PSD cand e in opozitie mareste absolut orice. Romanii inteleg foarte bine acest joc politic”, a fost replica liderului PNL, Florin Roman.
USR a acuzat, de la tribuna Parlamentului, ca politicienii folosesc electoral subiectul dublarii alocatiilor.
„Pentru ca se apropie alegerile multi politicieni se folosesc de copii pentru a obtine voturi mai multe”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.
UDMR a votat impotriva ordonantei de urgenta sustinand dublarea alocatiilor.
„Aceasta dublare a alocatiilor este cuprinsa in lege si promulgata de presedinte. Datoria parlamentului este legiferarea, datoria guvernului este sa aplice legile si sa nu modifice ceea ce prevede legea. UDMR cere respectarea legilor si dublarea alocatiilor pentru copii”, a declarat deputatul UDMR, Eva Csep.
In cadrul dezbaterilor din plen, PNL a solicitat retrimiterea legii la comisie, insa propunerea liberalilor a fost respinsa.
Potrivit Ordonantei adoptate recent de Guvern, de la 1 august alocatiile au fost majorate cu 20%. Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de pana la 2 ani sau cei de pana la 18 ani, daca au dizabilitati, vor primi 369 de lei. Alte patru cresteri, cu cate 20 la suta, sunt prevazute in 2021 si 2022.