Iranul și Statele Unite urmează să se întâlnească din nou pe 26 aprilie în Oman pentru o a treia rundă de discuții privind chestiunea nucleară iraniană, după discuțiile indirecte de la Roma de sâmbătă, care, potrivit Teheranului, au permis negocierilor să „avanseze”, transmite hotnews.ro.

Discuțiile au avut loc la o săptămână după primul dialog în Oman între cele două țări, care sunt inamice de la Revoluția islamică din 1979.

„Negocierile avansează”, a declarat șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, după această a doua rundă de discuții mediată de Sultanatul Oman. „A fost o întâlnire bună”, a adăugat el.

„Ne vom întâlni din nou sâmbăta viitoare în Oman”, a anunțat Araghchi la televiziunea de stat iraniană, adăugând că „discuțiile tehnice la nivel de experți vor începe miercuri“.

Se caută un acord pentru „un Iran fără arme nucleare și fără sancțiuni”

Potrivit diplomaților din Oman, Teheranul și Washingtonul caută un acord „echitabil, durabil și obligatoriu” care să asigure „un Iran fără arme nucleare și fără sancțiuni”.

„Discuțiile prind avânt și chiar și improbabilul devine acum posibil”, a afirmat ministrul de externe omanez Badr Albusaidi pentru X.

Conduse de Araghchi și de trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, discuțiile de sâmbătă au durat patru ore.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaïl Baghaï, a spus că cele două delegații s-au așezat „în două camere diferite” în reședința ambasadorului omanez la Roma și că șeful diplomației sultanatului din Golf a acționat ca mediator.

Televiziunea iraniană și agenția de presă Tasnim au raportat că discuțiile au avut loc într-o „atmosferă constructivă”.

Trump pune presiune pe Iran, amenințând cu opțiunea militară

Aceasta este a doua reuniune la acest nivel de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018, sub prima președinție a lui Donald Trump, din acordul internațional care prevedea un cadru pentru activitățile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a relansat politica sa de „presiune maximă” împotriva Iranului, cu care Statele Unite nu mai au relații diplomatice din 1980.

În martie, el a făcut apel la Teheran să negocieze un nou acord, dar a amenințat că va bombarda Iranul dacă diplomația eșuează.

Cu toate acestea, Trump a declarat joi că „nu se grăbește” să utilizeze opțiunea militară. „Cred că Iranul vrea să discute”, a spus el.