In ajun de sarbatori Germania anunta restrictii mai dure din cauza tulpinii Omicron. De luni, meciurile se vor desfasura fara public, iar Revelionul va fi sarbatorit de cei nevaccinati cu cel mult doua persoane, iar cei imunizati cu maxim 10 oameni. In Portugalia, toti angajatii vor lucra de acasa, iar cluburile, barurile si restaurantele vor fi inchise. Intre timp, Israelul anunta ca a inregistrat primul deces atribuit variantei Omicron si a dat unda verde la imunizarea cu cea de-a patra doza.

Prim-ministrul Naftali Bennett a anuntat aseara ca toti israelienii cu varsta de peste 60 de ani si personalul medical vor avea dreptul la o a patra doza de vaccin anti-COVID-19. Si persoanelor cu imunitate scazută li se poate administra a patra doza, la cel putin patru luni de la a treia injectie. Decizia a fost luata dupa ce tara a inregistrat primul deces oficial al unui pacient cu Omicron. In acelasi timp, cancelarul german Olaf Scholz a anuntat ca va limita contactul, chiar si intre persoanele vaccinate, la maximum zece invitati pentru sarbatorile de Anul Nou, iar toate evenimentele sportive din Germania se vor desfasura fara spectatori.

Olaf SCHOLTZ, CANCELARUL GERMANIEI:“Ne asteptam ca numarul infectiilor sa creasca simtitor. Mai multe infectii inseamna o rata mai mare de bolnavi decat in fazele precedente ale pandemiei.” 

Aceasta limitare se va aplica incepand cu 28 decembrie, in special pentru toate intalnirile private. Si Portugalia a luat masuri similare de sarbatori, pe langa faptul ca oamenii nu vor putea sarbatori Craciunul si Anul Nou in numar mai mare de 10 persoane, toti angajatii vor lucra de acasa, iar cluburile, restaurantele si barurile vor fi inchise. In ciuda faptului ca este cea mai afectata tara din Europa din cauza variantei Omicron, Marea Britanie nu intentioneaza sa impuna noi restrictii.

“Vom continua sa monitorizam Omicron indeaproape si in cazul in care situatia se va agrava, vom lua masuri.”

Mai mult, autoritatile britanice au redus perioada de carantina de la 10 la 7 zile pentru cei infectati. Franta a inregistrat ieri aproximativ 73 de mii de cazuri noi Covid intr-o singură zi, iar varianta Omicron reprezinta 20 la suta din noile infectii. In acest context, tara va transforma permisul sanitar necesar pentru exercitarea unor profesii si pentru a merge la cinematografe si baruri intr-un permis de „vaccinare” in prima jumatate a lunii ianuarie. 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Omicron a fost detectat deja in 89 de tari de pe glob si va inlocui varianta Delta pana la inceputul anului viitor. Desi nu pare sa provoace imbolnaviri severe, noua tulpina este mai contagioasa, ceea ce inseamna mai multi bolnavi intr-un timp mai scurt, iar asta poate pune in dificultate sistemele medicale. In ceea ce priveste gravitatea noii variante, parerile specialistilor sunt impartite. Rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de Imperial College London arata ca boala provocata de Omicron ar fi la fel de grava precum cea provocata de varianta Delta. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca vaccinurile isi pierd dramatic din eficacitate in fata noii tulpini, oferind o protectie de cel mult 20 la suta impotriva imbolnavirii. Doza booster a unui vaccin ARN Messager, in schimb, ar putea creste protectia pana la 70-80%.