O parte dintre luxemburghezi au intrat în panică după ce Înaltul Comisar pentru Protecție Națională (HCPN), Guy Bley, a transmis o listă cu articolele pe care fiecare familie ar trebui să includă în trusa de supraviețuire în caz de război, scrie hotnews.ro

Ce recomandă autoritățile luxemburgheze:

Apă: cel puțin șase litri de persoană în sticle mici.

Alimente neperisabile: alegeți alimente ușor de consumat și de lungă durată, cum ar fi alimentele conservate sau uscate.

Unelte de bază: un cuțit de buzunar multifuncțional, un deschizător de conserve, foarfece și unelte utile similare.

Aragaz: pentru a pregăti mesele chiar și fără electricitate.

Lanterna: cu două seturi de baterii de rezervă sau o lampă fără baterie cu acționare manuală (dinam).

Lumanari: folositi cu chibrituri sau cu bricheta.

Radio: un radio alimentat cu baterie sau un radio fără baterie alimentat de un dinam. Radioul auto poate fi și o sursă de informații în caz de urgență.

Trusa de prim ajutor: aceasta trebuie să conțină bandaje, comprese, dezinfectant, analgezice precum paracetamol și orice medicamente prescrise.

O a doua cheie: pentru casa și vehiculul dumneavoastră.

Numerar: o anumită sumă de numerar în cazul în care metodele de plată electronică nu funcționează.

Lista de numere de telefon utile: notează contactele importante, cum ar fi familia, prietenii, medicii și serviciile de urgență.

Copii ale documentelor de identificare și ale actelor de asigurare: depozitați-le într-un recipient etanș pentru a le proteja de umiditate.

Hartie igienica si produse de ingrijire personala pentru igiena.


Saci de dormit și pături: în cazul în care îți strica încălzirea sau trebuie să pleci de acasă.

Diverse jocuri de societate: pentru a vă ține pe dumneavoastră și familia ocupați în timpul absențelor mai lungi.

Medicamente, telefonul mobil

HCPN subliniază că astfel de liste ar trebui completate sau adaptate în funcție de situația personală și de nevoile familiei. În plus, totul ar trebui să fie ușor accesibil și cunoscut de toți membrii familiei, scrie presa luxemburgheză.

Numai că lipsa comunicării a făcut ca unii luxemburghezi să se panicheze.

Luxemburgul nu dorește să „panicheze” rezidenții cu privire la planurile de a dezvolta truse de urgență pentru a ajuta gospodăriile să supraviețuiască într-o criză, cum ar fi un dezastru natural sau un atac cibernetic, asigură prim-ministrul Luc Frieden în Parlament, deși a recunoscut că alte țări UE au fost mai proactive în furnizarea de informații.

Fostul vicepremier și deputat LSAP Paulette Lenert a criticat guvernul, afirmând că lipsa comunicării cu privire la pașii de implementare a inițiativei UE ar putea duce la panică, multe persoane neștiind de existența unui site de informare care oferă în prezent sfaturi despre ce trebuie făcut în situații specifice.

„Scopul este să nu panicați oamenii”, a spus Frieden în parlamentca răspuns la critici, deși a adăugat că, în timp ce alte guverne au fost mai proactive în comunicarea informațiilor despre inițiativă, guvernul luxemburghez nu a vrut să provoace alarma și să dea publicului impresia că războiul este iminent.

Numerarul și documentele importante trebuie păstrate la îndemână într-un plic impermeabil sau similar, în timp ce bateriile pentru lanterne și radiouri ar trebui, de asemenea, verificate, reîncărcate sau înlocuite în mod regulat, mai recomandă autoritățile.