Pandemia economica si sociala nu a luat sfarsit. Redresarea Italiei post-Covid a lasat intr-o situatie mai proasta unul din zece italieni, in special in sudul tarii. Iar ingrijorarea cauzata de saracia din randul copiilor este insotita de preocuparea fata de cei care au familii numeroase si care nu stiu cum sa ajunga la sfarsitul lunii, potrivit Avvenire, citat de Rador.

Datele ''Verigii slabe'', raportul despre saracie al Asociatiei Caritas din Italia, prezentat conform traditiei astazi, 17 octombrie, de Ziua mondiala a luptei impotriva saraciei, prezinta imaginea din anul tragic 2021 al unei Italii ascunse, cea care nu mai stie cum sa se descurce si care convietuieste zilnic cu saracia.

In ultimul an, Italia marginalizatilor s-a extins si mai mult, ajungand sa numere 1.960.000 de familii care traiesc in saracie absoluta, echivalentul a 5.571.000 de persoane, cifra care reprezinta 9,4% din populatia rezidenta.

Incidenta este mai mare in Sud (10%), in timp ce scade semnificativ in Nord-Vest (6,7% de la 7,9%). Intre 2020 si 2021, nivelul saraciei a crescut mult in familiile compuse din cel putin 4 persoane, in care persoana de referinta are varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani, in cazul familiilor de straini si in cele in care exista doar un venit.

Nivelurile saraciei continua sa fie invers proportionale cu varsta: procentul de saracie absoluta este de 14,2% in randul minorilor, ceea ce inseamna aproape 1,4 milioane de copii si tineri, scade la 11,4% in randul tinerilor cu varsta intre 18-34, este de 11,1 % pentru segmentul 35-64 de ani, in timp ce scade la 5,3% pentru persoanele de peste 65 de ani. Imigrantii redevin majoritatea persoanelor asistate de Caritas, care in 2021, a primit cu 8% mai multe cereri de ajutor.

Barbatii si femeile reprezinta exact jumatate dintre beneficiarii asociatiei, in timp ce varsta medie este de aproape 46 de ani.

Deseori, au o „situatie fluctuanta”, adica intra si ies din starea de nevoie din cauza contractelor de munca temporare. Incidenta strainilor a crescut fata de anul 2020, fiind acum de 55%, la nivel national chiar cu varfuri de 65,7% si 61,2% in nord-vest si nord-est, unde prezenta imigrantilor este mai mare, iar viata mai scumpa.

In sud si pe insule predomina beneficiarii italieni, care reprezinta respectiv 68,3% si 74,2% dintre utilizatori.

Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta faptul ca in Italia, unde mobilitatea sociala este blocata de multi ani, pe langa tot mai multi minori aflati in stare de saracie, aceasta a devenit ereditara, asa cum a confirmat o cercetare intergenerationala asupra beneficiarilor, care arata cum copiii persoanelor mai putin instruite isi intrerup studiile prematur, in timp ce mai mult de jumatate dintre copiii absolventilor ajung la o diploma universitara sau la una de liceu.

Peste 70% dintre tatii beneficiarilor asociatiei Caritas sunt angajati in profesii slab specializate, in timp ce 7 din 10 mame sunt casnice. Aproximativ unul din cinci copii si-a mentinut aceeasi pozitie ca si tatii lor si 42,8% au inregistrat o evolutie in sens descendent.

„Liftul social este stricat, nu functioneaza de ceva timp – si putine persoane sunt interesate sa-l repare – a denuntat cardinalul Matteo Zuppi, presedintele CEI, vorbind la prezentarea Raportului Caritas italian la Roma. Problema nu consta numai in a incerca sa facem ceea ce trebuie, ci si in a face ceea ce ni se cere, ceea ce este necesar pentru a raspunde numeroaselor probleme”.

Vorbind despre datele privind saracia din raport, Zuppi a observat ca ''este un raport ingrijorator, un raport care trebuie sa ne ajute sa alegem si sa traim in mod constient saptamanile si lunile dificile cu care ne confruntam, care necesita si vor necesita foarte multa solidaritate, raspunsuri rapide, pentru ca suferinta nu poate astepta, nu trebuie sa astepte, dar si raspunsuri care stiu sa priveasca spre viitor. Pentru a privi in viitor, insa, trebuie sa intelegem bine prezentul, altfel ne multumim cu niste simple constatari, iar viziunea asupra viitorului ramane complet desprinsa de datele reale''.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Sursa: