Azerbaidjanul a lansat marti o operatiune militara in Nagorno-Karabah, la trei ani de la precedentul razboi de acolo, cerand retragerea „totala si neconditionata" a inamicului sau armean din aceasta regiune disputata de zeci de ani cu Armenia, transmite Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:19.09.2023, 15:47

Diplomatii armeni au afirmat ca este o „agresiune pe scara larga" care vizeaza o „epurare etnica". De asemenea, au spus ca Rusia, garant al unei incetari a focului care dateaza din 2020 si care dispune de forte de mentinere a pacii pe teren, ar trebui sa „opreasca agresiunea azera".

Azerbaidjanul a inceput o „operatiune antiterorista”

Premierul armean Nikol Pachinian a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate armean pentru a discuta criza. Erevanul a mai spus ca nu are trupe in Karabah, sugerand ca fortele separatiste sunt pe cont propriu impotriva armatei azere.

Marti dimineata, Ministerul azer al Apararii a anuntat lansarea unor „operatiuni antiteroriste" pentru a dezactiva „pozitiile fortelor armate armene", in urma mortii a sase azeri in explozia unei mine pe un santier de infrastructura rutiera.

Tensiunile cresc de luni de zile in legatura cu Nagorno-Karabah, un teritoriu separatist al Azerbaidjanului cu majoritate armeana, care a fost deja in centrul a doua razboaie intre Erevan si Baku, ultimul dintre ele durand sase saptamani in urma cu trei ani.

Diplomatii azeri au avertizat ca „singura modalitate de a obtine pacea si stabilitatea" este „retragerea neconditionata si totala a fortelor armate armene" din teritoriu si „dizolvarea asa-zisului regim" al separatistilor.

Ministerul armean al Apararii i-a asigurat pe separatisti ca „Armenia nu are nicio armata in Nagorno-Karabah", lasand sa se inteleaga ca aliatii sai separatisti sunt cei care se confrunta cu armata inamica.

Separatistii au afirmat ca Stepanakert, capitala Nagorno-Karabah, dar si alte orase sunt tinta unor „tiruri intense", acuzand Azerbaidjanul ca desfasoara „o operatiune militara de amploare".

Reactia Rusiei

Baku a transmis ca a informat Rusia si Turcia cu privire la operatiunile sale in enclava si ca vizeaza doar „tinte militare legitime" si nu civili. De asemenea, a mai spus ca infiinteaza „coridoare umanitare" pentru a evacua civilii din Nagorno-Karabah.

Rusia, aliatul traditional al Armeniei si o putere regionala, a cerut Baku si Erevan sa „opreasca varsarea de sange". Purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, a cerut ambelor parti sa respecte acordurile existente si sa „evite provocarile".

Zaharova a adaugat marti ca Azerbaidjanul a avertizat fortele ruse de mentinere a pacii din Karabah cu privire la o actiune militara impotriva separatistilor cu doar cateva minute inainte de a o incepe.

Baku a justificat aceasta operatiune militara prin moartea a patru politisti si a doi civili azeri in urma exploziei unor mine la locul unui tunel in constructie intre Shusha si Fizuli, doua orase din Nagorno-Karabah aflate sub control azer. Serviciile de securitate azere au acuzat un grup de „sabotori" separatisti armeni ca au plantat minele si au comis un act de „terorism".

In Nagorno-Karabah au mai fost doua razboaie

Nagorno-Karabah, scena a doua razboaie intre Armenia si Azerbaidjan, unul la inceputul anilor 1990 si altul in toamna anului 2020, este una dintre cele mai minate regiuni din fosta URSS.

Exploziile fac victime in mod regulat, la fel ca si ciocnirile armate.

Intre timp, marti, Ministerul azer al Apararii a acuzat armata armeana ca a ranit doi militari azeri in urma unor tiruri de mortiere si arme de calibru mic in sectorul Agdam din nord-estul Karabahului.

De asemenea, a acuzat armata armeana ca a tras cu arme de calibru mic asupra pozitiilor azere din districtul Gadabay, la granita dintre cele doua tari, in timpul noptii, iar pe separatistii armeni ca au luat la tinta sistemul GPS al unui avion de pasageri azer prin interferente radio.

In iulie, premierul armean Nikol Pachinian a declarat intr-un interviu pentru AFP ca un nou razboi cu Azerbaidjanul este „foarte probabil".

Precedentul conflict, din 2020, s-a incheiat cu o infrangere militara armeana, Erevanul fiind nevoit sa cedeze teritoriile din Nagorno-Karabah si din imprejurimi catre Baku. A fost semnata o incetare a focului mediata de Moscova , care a implicat desfasurarea de forte rusesti de mentinere a pacii rusesti, dar confruntari armate au continuat sa aiba loc in mod regulat.