În România a început azi campania electorală pentru alegerile prezidențiale iar internetul s-a umplut de clipuri realizate cu tehnologia deep fake. Acolo candidații pentru Cotroceni sunt prezentați în ipostaze uneori neplăcute sau chiar umilitoare. Experții români spun că, din păcate, unii votanți nu le vor deosebi de realitate și le vor lua în serios.
Astfel de clipuri, numite deep fake, în traducere- orice videoclip care a fost manipulat digital pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu alta- fac înconjurul platformelor de social media. Pe Facebook există chiar pagini dedicate, unde sunt postate zeci de astfel de videoclipuri în care Nicușor Dan,George Simion, Victor Ponta, Crin Antonescu și Elena Lasconi.
Experții în social media consideră că astfel de imagini pot chiar schimba opinia alegătorilor și, în unele cazuri, le pot influența decizia la urne.
Alexandru NEGREA, CONSULTANT SOCIAL MEDIA: „Acolo unde nu există deloc educație digitală – vorbim aici de un segment de utilizatori foarte, foarte vulnerabil din punctul ăsta de vedere – care poate să creadă orice, efectiv.”
Anul trecut, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, Ministerul român al Digitalizării a lansat platforma NO FAKE, unde pot fi raportate postările cu informații false. La 11 luni distanță, site-ul nu mai poate fi accesat.
În aceste condiții, candidații la alegerile prezidențiale pot, începând de astăzi, să raporteze astfel de clipuri direct la Biroul Electoral Central, care, dacă va considera întemeiată cererea, o trimite la Autoritatea Electorală Permanentă. Aceasta, la rândul ei, va cere platformei pe care se află conținutul fals sau ilegal să-l elimine.
La alegerile prezidențiale din România s-au înscris 11 candidați. Primul tur al scrutinului va avea loc pe data de 4 mai, iar turul doi pe 18 mai. Cetățenii români din diasporă, printre și cei din Republca Moldova vor vota timp de trei zile la fel ca și la scrutinul din noiembrie anul trecut, care a fost anulat Curtea Constituțională.