Peste 16.000 de oameni au fost evacuati din sud-vestul Frantei, unde incendiile s-au extins. Incendii de proportii sunt si in Spania, Croatia si Grecia, scrie BBC.

Publicat:18.07.2022, 12:37

Autoritatile din Gironda, Franta, o regiune turistica populara, au evacuat toate persoanele din campinguri, turisti si paznici.

In sudul Spaniei, peste 3.200 de oameni au fugit din cauza incendiilor din regiunea Mijas. Incendiile din Portugalia sunt deocamdata tinute sub control. Peste 1.000 de decese au fost cauzate de caldura in Portugalia si Spania in ultimele zile.

Incendiile din Spania nu sunt departe de Malaga, o zona turistica populara. In alte parti ale Spaniei, au izbucnit incendii in provinciile Castilla y Leon, Galicia si Extremadura. Ellen McCurdy, care locuieste in zona Malaga, a declarat pentru Reuters: „Am luat doar cateva lucruri esentiale, pur si simplu am alergat, toata lumea de-a lungul strazii alerga, erau o multime de ambulante si masini de pompieri”.

Peste Marea Mediterana – de la Maroc, in vest, pana in Creta, in est – au fost trimisi mii de pompieri si multe avioane cu apa. De marti, intreaga regiune a fost cuprinsa de un val de caldura puternica, uscand vegetatia.

Valurile de caldura au devenit mai frecvente, mai intense si de mai lunga durata din cauza schimbarilor climatice induse de om. Planeta s-a incalzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la inceputul erei industriale si temperaturile vor continua sa creasca daca guvernele din intreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de carbon.

Serviciul meteorologic francez a anuntat temperaturi de pana la 41°C in sudul tarii, duminica, si noi recorduri de caldura pentru luni. In Portugalia, temperatura a atins recent 47°C.

In Marea Britanie este in vigoare un cod rosu pentru caldura extrema, deoarece tara se pregateste pentru temperaturi record luni si marti, in unele regiuni urmand sa se atinga 41°C. In Marea Britanie au fost inregistrate anual 2000 de decese in plus din cauza temperaturilor crescute ca urmare a schimbarilor climatice, a avertizat Eunice Lo, specialist in clima de la Universitatea Bristol. Inregistrarile publice arata ca, din 1884, primii 10 ani cei mai fierbinti din Marea Britanie au fost toti din 2002, a spus ea. La nivel global, „valurile de caldura devin din ce in ce mai frecvente si dureaza mai mult”, a adaugat Eunice Lo. „Trebuie sa incetam sa ardem combustibili fosili si sa actionam acum si rapid.”

Marocul a dispus ca peste 1.300 de persoane sa-si paraseasca casele si a desfasurat mai multi pompieri pentru a lupta contra incendiilor forestiere din nord. Zona cea mai afectata este provincia Larache

In Creta, pompierii greci se lupta cu un incendiu major pe dealurile din jurul Rethymno, pe coasta de nord.

Unele zone din sud-vestul Turciei si de pe coasta Adriatica a Croatiei se lupta de asemenea cu incendiile de vegetatie. Flacarile s-au extins spre Zadar si Sibenik.

Sambata, Franta a pus alte 22 de departamente regionale - majoritatea de-a lungul coastei Atlanticului – sub avertizare meteo de cod portocaliu. Un locuitor din sud-vestul Frantei a descris incendiile forestiere ca fiind „apocaliptice”. Acolo au ars 10.500 de hectare de teren, iar ministrul de Interne Gerald Darmanin a laudat „curajul remarcabil” al pompierilor.

„Totul a mers atat de repede – si focul a fost mare, mare, mare”, a declarat Manon Jacquart, in varsta de 27 de ani, pentru BBC. Ea a fost evacuata din campingul in care lucreaza miercuri dimineata devreme si a dormit la un adapost de langa Teste-de-Buch, unde alte sute de oameni s-au adapostit de pericol.

Intre timp, alpinistii din Alpi sunt indemnati sa-si amane calatoriile catre Mont Blanc din cauza riscului de caderi de stanci cauzate de „conditiile climatice exceptionale”.

Valurile de caldura sunt asociate cu risc mai mare de insolatie, epuizare fizica, dar si inec, deoarece oamenii se grabesc sa se racoreasca, a spus dr. Lo. Animalele de companie si animalele de ferma sunt, de asemenea, vulnerabile.

„Chiar si oamenii sanatosi sunt in pericol”, a spus ea, desi cei mai vulnerabili sunt copiii mici, varstnicii si cei cu probleme de sanatate.

In Portugalia, incendiile au distrus 30.000 de hectare (75.000 de acri) de teren in acest an, in principal in nord. Acestea sunt cele mai grave pagube provocate de incendiu din vara lui 2017, cand flacarile devastatoare au ucis aproximativ 100 de persoane.

Sursa: