Infirmierele au fost primele care au reactionat in momentul in care a izbucnit incendiul de vineri dimineata de la „Matei Bals”, ele au luat primele „contact” cu focul, iar una dintre ele a avut prezenta de spirit de o opri alimentarea cu oxigen, a declarat avocatul Institutului, Constantin Durgheu. „Daca nu se oprea oxigenul, aveam si explozie”, a adaugat avocatul, aflat la Politia Capitalei, acolo unde mai multi angajati ai spitalului au fost audiati.

Ancheta in cazul incendiului de la „Matei Bals” este in derulare. Criminalistii si specialistii de la INSEMEX, institutul din Petrosani specializat in astfel de cazuri, trebuie sa inspecteze saloanele afectate, iar in paralel mai multe cadre medicale au fost chemate la audieri.

„Au relatat exact ce s-a intamplat”, a spus avocatul Constantin Durgheu, precizand ca a fost vorba despre angajatii care au avut legatura directa cu evenimentul, cei care erau pe tura de noapte, adica doua infirmiere si doua asistente. Ele au dat declaratii in calitate de martor.

„Este evident ca nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar ca reactia a fost prompta, a fost un incident regretabil, infirmierele au fost primele care au luat contact cu focul, iar una dintre ele a avut si prezenta de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Daca nu se oprea, aveam si explozie”, a spus avocatul.

 

„Prima reactie a fost prompta, una dintre infirmiere a sarit cu o patura sa stinga focul care se afla pe nefericitul pacient, cealalta a sarit sa decupleze instalatia de oxigen, este evident ca au avut o reactie prompta. Apoi ambele au fugit dupa extinctoare de la capatul culoarului, au fost corect instruite”, a relatat avocatul. „Era firesc sa se piarda, dar cu tot stresul, au reactionat cat se poate de corespunzator”, a adaugat Constantin Durgheu.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat vineri la Digi24 ca instalatiile antiincendiu ale pavilionului unde a avut loc incendiul de la Institutul „Matei Bals” au functionat si au deconectat automat sursele de oxigen si electricitate, evitand o tragedie mai mare. El a mai spus ca, din informatiile sale, pavilionul era recent renovat, instalatiile respectau standardele si nu erau probleme de incalzire. 

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis un dosar penal in rem pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa in cazul incendiului de la Institutul Matei Bals din Capitala, soldat cu moartea a cinci pacienti.

Institutul „Matei Bals” promite sprijin in ancheta

„In urma interventiei prompte a colegilor din liniile de garda si a mobilizarii autoritatilor de urgenta, au fost prevenite alte victime, astfel incat toti ceilalti pacienti sunt in siguranta. Echipa Institutului National de Boli Infectioase „Prof.Dr. Matei Bals” va sprijini ancheta in curs si lamurirea aspectelor care ar fi putut duce la accidentul din aceasta dimineata, cu atat mai mult cu cat autorizatiile si avizele sunt la zi”,  transmite institutia medicala intr-un comunicat.

Toti pacientii au fost evacuati si transportati in siguranta catre alte unitati sanitare, precum si la nivelul celorlalte sectii din incinta institutului, anunta spitalul. In momentul incendiului, erau internati 101 pacienti, dintre care 5 au murit. Ei erau ingrijiti de 20 cadre medicale pe timpul noptii, inclusiv medicul sef de garda.

Echipa Institutului National de Boli Infectioase „Prof.Dr. Matei Bals” transmite intr-un comunicat condoleante familiilor victimelor accidentului din dimineata zilei de 29 ianuarie.

Sursa: Digi24.ro