Autoritatile din Bangladesh investigheaza cauzele incendiului care s-a produs duminica in cea mai mare tabara de refugiati din lume, scrie digi24.ro.
Peste 12.000 de oameni au ramas fara adapost. Tabara uriasa Balukhali - Kutupalong, compusa din mai multe tabere mici, gazduieste oameni din minoritatea Rohingya, multi veniti din Myanmar dupa ce conducerea tarii a fost preluata de armata, in 2021. Cu toate acestea, cel mai recent exod al populatiei Rohinhya a inceput inca din 2017.
Oamenii din minoritatea Rohingya sunt musulmani si ei au fost persecutati de generatii intregi in Myanmar, unde populatia este majoritar budista. Pana acum nu au fost raportate victime in urma incendiului, insa flacarile au distrus peste 2.000 de spatii de locuit.
Focul s-a extins rapid, fiind alimentat si de buteliile de gaz aflate in bucatariile caselor arse. Politia ancheteaza cauzele incendiului si daca a fost un act intentionat, iar presa locala scrie ca un barbat a fost retinut.
Tabara de refugiati din sud-estul tarii este considerata cea mai mare de acest tip din lume. Peste 1 milion de refugiati Rohingya traiesc in mai multe tabere alaturate.
Luni, sute de oameni au revenit in zona ca sa caute printre ruine si sa mai salveze ce se poate.
Incendiul a izbucnit duminica, la ora locala 14:45. "Peste 2000 de adaposturi au fost arse, iar 12.000 de oameni din Myanmar au ramas fara adapost", a declarat pentru AFP Mijanur Rahman, comisarul ONU din Bangladesh pentru refugiati.
Flacarile au fost controlate dupa trei ore, timp in care au distrus si 35 de moschee si 21 de centre de invatamant pentru refugiati.
Taberele de refugiati, supraaglomerate, au fost vulnerabile la incendii si in trecut. Intre ianuarie 2021 si decembrie 2022, au fost 222 de incidente de acest tip, inclusiv 60 de cazuri de incendiere. In martie 2021, cel putin 15 oameni au fost ucisi si 50.000 de oameni mutati dupa ce un incendiu urias a devastat o alta tabara din zona.