Nou An Chinezesc incepe, sambata, 10 februarie, lumea intrand in Anul Dragonului de Lemn. Dragonul este cel de-al 5-lea animal din ciclul de 12 ani al semnelor zodiacale chinezesti, venind dupa Iepure si inaintea Sarpelui, scrie stirileprotv.ro

Publicat:10.02.2024, 08:17

Anii recenti ai Dragonului includ 2024 (anul acesta), 2012, 2000, 1988, 1976, 1964 si 1952, urmatorul an al Dragonului fiind in 2036 (Anul Dragonului de Foc).

Data Anului Nou Chinezesc este determinata de calendarul lunar, asa ca variaza in fiecare an, dar de obicei cade intre 21 ianuarie si 20 februarie.

Teoria chineza a celor cinci elemente atribuie fiecarui an unul dintre cele cinci elemente - metal, apa, lemn, foc si pamant. Asadar, Dragonii nascuti in ani diferiti vor avea personalitati diferite.

Desi in Occident aceasta sarbatoare este numita in mod obisnuit „Anul Nou chinezesc”, China nu este singura tara care o respecta. Anul Nou Lunar, cunoscut si sub numele de Festivalul Primaverii, este cel mai sarbatorit si cel mai lung dintre toate festivalurile asiatice si este sarbatorit de milioane de oameni din intreaga lume

Multe alte tari din Asia de Est, printre care Vietnam, Coreea, Japonia si Filipine, organizeaza propriile sarbatori de Anul Nou in aceasta perioada.

La fel ca in cazul multor sarbatori ale solstitiului de iarna, intunericul simbolic al noptii este alungat de lumina artificiilor, a felinarelor si a lumanarilor. Felinarele din hartie sunt atarnate cu sutele in zonele publice, aducand noroc in noul an.

Au loc dansuri ale dragonilor, spectacole si parade de festival cu muzica si acrobatii. Festivitatile continua timp de doua saptamani, incheindu-se cu un festival special al felinarelor, care semnaleaza sfarsitul perioadei de celebrare a Anului Nou.

Ce aduce ghinion

Albastrul si movul, numerele 6 si 8, vestul si nord-estul aduc noroc dragonilor, in timp ce negrul si rosul, 4 si 9, estul si nord-vestul sunt ghinioniste pentru ei si trebuie evitate.

Se prepara si se serveste multa mancare delicioasa si este traditional sa se serveasca taitei lungi, care simbolizeaza o viata lunga.

O alta reteta populara pentru Anul Nou sunt coltunasii chinezesti, care simbolizeaza norocul si bogatia. Familiile ii impacheteaza si ii mananca atunci cand ceasul bate miezul noptii.

„Norocul” este, de asemenea, o tema comuna a Anului Nou. Multi copii primesc „bani norocosi” in plicuri rosii. Uneori, se fac ofrande la temple.

Oamenii isi curata casele si isi deschid usile pentru a lasa norocul sa intre. Conform traditiei, nimeni nu ar trebui sa puna mana pe matura, ca sa nu se mature norocul pentru Anul Nou la usa.

La intrarea in Anul Nou Chinezesc nu se spala, nu se tunde parul, nu se folosesc cutite sau foarfeci, nu se serveste carne la micul dejun, nu se iau medicamente, nu se imprumuta bani, iar o femeie maritata nu are voie sa-si viziteze parintii.

Anul vaduvei

Anul Dragonului este, de asemenea, cunoscut ca „Anul Vaduvei”, iar pe retelele sociale se vorbeste mult despre faptul ca anul care urmeaza este unul cu ghinion pentru casatorie. Dupa cum sugereaza si numele, superstitia spune ca o femeie care se casatoreste in timpul unui An al Vaduvei are sanse mai mari de a-si pierde sotul.

Se spune ca Anul Vaduvei, sau gua fu nian in limba chineza, si-a primit numele din cauza dezinformarii in jurul denumirii sale originale, gua nian, care inseamna „anul in care lipseste inceputul primaverii” - un termen solar foarte apreciat, considerat de chinezii din vechime ca fiind semnul unui an binecuvantat. De asemenea, unii au legat primavara de energia soarelui, a carui traducere in chineza, yang, este asociata si ea cu energia masculina. Astfel, lipsa primaverii inseamna lipsa energiei masculine, ceea ce justifica denumirea de Anul Vaduvei.

Pronuntat gua fu nian in chineza, termenul se refera la un an lunar fara inceput de primavara sau prima zi de primavara, primul dintre cei 24 de termeni solari cunoscuti sub numele de li chun.

Calendarul chinezesc este lunisolar. Acesta este bazat pe observatii astronomice exacte privind longitudinea Soarelui si fazele Lunii.

In timp ce un an lunar compus din 12 luni nu se aseamana ca numar cu un an solar, calendarul lunar trebuie sa adauge sapte luni bisecte la fiecare 19 ani pentru a se potrivi cu cele doua masuratori. Acest lucru face ca unii ani lunari sa aiba doua inceputuri de primavara, sau doua prime zile de primavara, iar altii sa nu aiba niciuna.

Posibila crestere a natalitatii

In timp ce superstitiile sustin ca oamenii ar trebui sa se casatoreasca in „anii de primavara dubla” si sa evite sa se casatoreasca in anii de vaduvie, statisticile din trecut sugereaza contrariul.

Anul Sarpelui, 2013, care a fost si An al Vaduvei, are cel mai mare numar de casatorii in China de cand au inceput sa fie disponibile inregistrarile publice, in 1978.

Pentru multe cupluri chinezesti, dorinta de a avea un copil sub un anumit semn zodiacal prevaleaza asupra notiunii de a se casatori intr-un anumit an.

Se considera in mod traditional ca bebelusii nascuti in Anul Dragonului sunt inzestrati cu noroc.

Desi cifrele fluctueaza, demograful si profesorul de la Universitatea Renmin din China, Zhai Zhenwu, a declarat ca dorinta chinezilor de a avea un copil dragon ar putea duce la o crestere a ratei natalitatii in anul urmator.

De asemenea, superstitia dicteaza ca este de rau augur sa construiesti o casa noua in Anul Vaduvei, deoarece lipsa unei prime zile de primavara este considerata rea in feng shui.

Cum sunt dragonii

De asemenea, se crede ca acesti ani sunt nefavorabili si lipsiti de respect fata de stramosi atunci cand vine vorba de ridicarea unei pietre funerare sau a unui monument comemorativ.

Cei nascuti in Anul Dragonului sunt considerati a fi ambitiosi, energici si carismatici, inspirandu-i adesea pe ceilalti cu pasiunea si entuziasmul lor. Sunt considerati lideri innascuti, increzatori si nu se tem sa isi asume riscuri, ceea ce ii face sa fie personalitati magnetice in cercurile sociale si profesionale.

Personalitati nascute intr-un an de Dragon

Vladimir Putin: 7 octombrie 1952, Dragonul de Apa

Reese Witherspoon: 22 martie 1976, Dragon de Foc

Michelle Obama: 17 ianuarie 1964, Dragon de Lemn

Rihanna: 20 februarie 1988, Dragon de Pamant.

Frankie Jonas: 28 septembrie 2000, Dragon de Metal

Adele: 5 mai 1988, Dragon de Pamant.

John Lennon: 9 octombrie 1940, Dragon de Metal

Martin Luther King Jr: 15 ianuarie 1929, Dragon de Pamant

Bruce Lee: 27 noiembrie 1940, Dragon de Metal.

Dragonul de Lemn aduce noi lideri

Potrivit astrologilor, in Anul Dragonului de Lemn se intrevede aparitia unor noi lideri, nu este exclus ca acestia sa fie din randul femeilor, cu dorinta de a-si asuma noi riscuri, pentru a genera o schimbare in societate. Apar si din ce in ce mai multi extremisti, care vor face schimbari majore, e posibil sa auzim ca aceste schimbari vor avea impact asupra Americii si Chinei.

Dragonul va aduce rigiditate si incapatanare, dar acestea ar putea fi interpretate si ca perseverenta si stabilitate.

Poate fi un an al schimbarilor majore, iar cei curajosi vor fi rasplatiti pentru actiunile din anii trecuti.

Anul Dragonului de Lemn se va incheia la 29 ianuarie 2025, cand se va intra in Anul Sarpelui.