Incet, incet Europa se inchide din cauza pandemiei de coronavirus. Slovenia a impus o carantina de 10 zile, iar Cehia, care astazi a inregistrat un nou record de infectari, se inchide pentru o saptamana si impune restrictii de noapte. Germania si Franta ar urma sa anunte astazi lockdown national, iar Belgia ar putea lua vineri o decizie similara.
Sistemele medicale se apropie de colaps, iar guvernele europene se confrunta cu o sarcina din ce in ce mai dificila, deoarece incearca sa limiteze raspandirea bolii si daunele economice. Sute de protestatari au iesit din nou in strada in Italia pentru a-si exprima nemultumirea fata de ultima runda de restrictii. Pentru a calma spiritele, premierul a promis ajutoare.
Giusepe CONTE, PREMIERUL ITALIEI: ”Noi am promis ca vom veni cu ajutoare, dar scopul nostru acum este sa tinem in frau epidemia si toate masurile sunt luate in interesul natiunii. Pasii pe care ii facem pot fi pusi la indoiala si criticati deoarece, din fericire, traim intr-o tara democratica si este dreptul ficarui sa se impotriveasca actiunilor guvernului.”
In Franta, situatia este mai complicta decat in Italia, acolo numarul de infectari creste zilnic cu cate 10 mii. Conform presei franceze, in aceasta seara presedintele Emmanuel Macron ar putea anunta o noua carantina nationala de o luna. Si Angela Merkel discuta azi cu liderii regionali din Germania despre un posibil lockdown national. Guvernul Belgiei se va intruni vineri pentru a decide asupra unei posibile carantine la nivel national, deoarece tara inregistreaza cea mai mare rata a infectiilor cu coronavirus din UE la 100.000 de cetateni, arata datele oficiale. Primul oras care va ceda este Liege, unde salile de operatii au fost deja transformate in saloane pentru pacientii COVID.
Antoine ISEUX, PURTATOR DE CUVANT AL CELULEI DE CRIZA, BELGIA: ”Avem doar pacienti COVID-19. Spitalele sunt pline, asa ca trebuie sa transferam pacienti intre diverse unitati”.
Si in Romania, unde astazi s-au inregistrat peste 5.300 de cazuri noi si 107 decese, cele mai mari cifre de la inceputul pandemiei, spitalele sunt arhipline, iar medicii nu mai fac fata fluxului mare de pacienti. Secretarul de stat, Raed Arafat, sustine ca in asemenea ritm s-ar putea ajunge la medicina de dezastru, cand doctorii vor decide pe cine salveaza si pe cine nu.
Valeriu GHEORGHITA, MEDIC PRIMAR BOLI INFECTIOASE: ”In ultimele 3-4 zile au murit peste 250 de persoane. Daca aceste persoane nu-si pierdeau viata, capacitatea de terapie intensiva in momentul de fata era plina, era depasita. Este cinic ce spunem acum, dar este o realitate. Situatia este una complicata.”
In Rusia, unde astazi a fost inregistrat cel mai mare numar de decese de la inceputul pandemiei, 347, a devenit obligatorie purtarea mastii in locuri publice.
Anna POPOVA, DIRECTOR ROSPOTREBNADZOR: ”Vine o perioada cand acest lucru trebuie facut indiferent de dorinta omului si aici e vorba de responsabilitate. Era necesar sa facem asta, si am facut, deoarece riscuri sunt si situatia se poate inrautati, daca nu vom respecta cerintele care sunt acum.”
Totodata Rusia a cerut OMS sa-i inregistreze accelerat si sa-i precalifice primul sau vaccin impotriva noului coronavirus, care a fost inregistrat la Moscova inca in luna august dupa mai putin de doua luni de teste efectuate pe oameni. Preparatul a fost primit cu scepticism in lume, mai ales pentru ca nu a atins faza finala a testelor la momentul anuntului.
Alexndr GINTBURG, DIRECTORUL INSTITUTULUI GAMALEIA: ”85 la suta din persoanele vaccinate suporta vaccinul fara reactii adverse si fara incomoditati. Iar reactiile adverse care apar, cum ar fi febra, sunt eliminate cu ajutorul unei pastile de paracetamol. Asta cam este tot ce pot spune despre cercetarile de dupa inregistrarea vaccinului sau cum se mai spune a treia faza.”
Guvernul rus spera sa produca masiv vaccinul in tara in lunile urmatoare, iar pana la sfarsitul anului sa inceapa vaccinarea populatiei. Un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford si AstraZeneca produce o reactie de imunizare atat la adultii batrani, cat si la cei tineri, a anuntat compania. Oficiali ai UE au declarat ieri ca doar o parte din populatia Uniunii Europene va putea fi vaccinata impotriva noului coronavirus inainte de 2022 in cazul in care un preparat va fi disponibil, deoarece nu vor exista suficiente doze de vaccin anti-Covid-19.