India a dezvoltat o armă laser parcă luată din „Războiului Stelelor, pe care a testat-o duminică prin doborârea unui roi de drone aflate la mai mulți kilometri distanță. Arma laser de 30 de kilowați, cunoscută sub numele de Sahastra Shakti, arde țintele cu viteza luminii, după ce inițial le-a detectat prin radar, potrivit oficialilor indieni, scrie The Telegraph, transmite digi24.ro. 

Lansarea marchează startul țării în ceea ce privește dezvoltarea următoarei generații de arme, folosind lasere pentru a lovi ținte. Aparatul a fost prezentat la National Open Air Range din orașul Kurnool, în statul Andhra Pradesh. 

Organizația pentru Cercetare și Dezvoltare în domeniul Apărării din India, care a efectuat testul, a declarat că arma a detectat și a urmărit mai întâi șapte drone în roi la o distanță de 3,5 km, înainte de a le fixa drept ținte și a le distruge. Apoi a doborât o dronă cu aripă fixă la o distanță și mai mare.

„[Laserul] a învins cu succes un UAV cu aripă fixă și un roi de drone, provocând daune structurale și dezactivând senzorii de supraveghere”, a declarat Samir Kamat, președintele organizației.

India a sporit cheltuielile militare în ultimii ani, pe fondul tensiunilor crescânde cu China la frontieră și al amenințării continue de conflict cu Pakistanul vecin. În februarie, India a propus cheltuieli de apărare de 6,81 trilioane de rupii (circa 70 de miliarde de euro) pentru anul fiscal 2025-26, în creștere cu 9,5 % față de estimările inițiale din anul precedent. 

Lansarea de arme laser o plasează în aceeași ligă cu Statele Unite, Rusia, China și Israel. „Acesta este doar începutul călătoriei. Lucrăm la o serie de tehnologii care ne vor oferi capacități «Star Wars». Ceea ce ați văzut astăzi a fost una dintre componentele tehnologiilor Star Wars”, a declarat Kamat. 

Spre deosebire de armele cinetice tradiționale, armele laser sunt mai ieftine, mai rapide și mai precise, ceea ce le face deosebit de eficiente în atacarea dronelor și a munițiilor primite. Sahastra Shakti - care se traduce prin „o mie de puteri” - constă în șase lasere de înaltă energie de 5KW fiecare care converg într-un singur fascicul pentru a lovi ținta cu o putere de 30KW. Acesta este desfășurat pe două vehicule 4x4, unul care țintește și urmărește amenințarea, iar celălalt transportă utilajul care lansează fasciculul.

 „Acest tip de armament de ultimă generație are potențialul de a revoluționa spațiul de luptă prin reducerea dependenței de muniția costisitoare, reducând, în același timp, riscul de daune colaterale”, a declarat dl Kamat. „Costul tragerii timp de câteva secunde este echivalent cu costul a câtorva litri de benzină. Prin urmare, are potențialul de a fi o alternativă pe termen lung și cu costuri reduse pentru a învinge ținta.” 

Oficialii spun că planul este de a dezvolta în continuare arma astfel încât să poată trage mai multe raze, permițându-i să distrugă roiuri de drone.