Un satelit în valoare de 88 de milioane de dolari, finanțat de miliardarul Jeff Bezos și conceput pentru a detecta emisiile de metan – un gaz cu efect de seră extrem de puternic -,, a fost pierdut în spațiu, a anunțat marți organizația care îl operează, citată de Reuters, scrie hotnews.ro.
MethaneSAT colecta date privind emisiile și imagini de la sonde de foraj a țițeiului, conducte și instalații de procesare din întreaga lume începând din martie, însă a deviat de la traiectorie în urmă cu aproximativ zece zile, a precizat Environmental Defense Fund (EDF), organizația care a condus inițiativa.
Ultima locație cunoscută a fost deasupra arhipelagului Svalbard al Norvegiei, iar EDF a declarat că nu se așteaptă ca satelitul să mai fie recuperat, întrucât a rămas fără energie electrică.
„Privim acest incident ca un regres, nu un eșec”, a declarat pentru Reuters Amy Middleton, vicepreședintă executivă a EDF. „Am făcut atât de multe progrese și am acumulat atât de multe informații încât, dacă nu ne-am fi asumat acest risc, nu am fi avut toate aceste cunoștințe”, a subliniat ea.
De ce a fost important satelitul MethaneSAT
Lansarea MethaneSAT în martie 2024 a reprezentat un moment de referință într-o campanie de mai mulți ani a EDF, care urmărea să tragă la răspundere peste 120 de țări care, în 2021, s-au angajat să reducă emisiile de metan.
Proiectul își propunea, de asemenea, să sprijine punerea în aplicare a unui angajament suplimentar, asumat de 50 de companii din sectorul petrolului și gazelor la summitul climatic COP28 de la Dubai, din decembrie 2023, de a elimina emisiile de metan și arderea de rutină a gazelor.
Metanul este un gaz cu efect de seră extrem de puternic, având o capacitate de încălzire de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o perioadă de 20 de ani.
Oamenii de știință afirmă că reducerea scurgerilor de metan de la sondele și echipamentele petroliere este una dintre cele mai rapide modalități de a combate încălzirea globală.
Deși MethaneSAT nu era singurul proiect care publica date prin satelit privind emisiile de metan, susținătorii săi afirmau că oferea informații mai detaliate despre sursele de emisii și că, în parteneriat cu Google, contribuia la crearea unei hărți globale a emisiilor, accesibilă publicului.
Inginerii investighează dispariția satelitului în spațiu
EDF a precizat că a raportat pierderea satelitului către agențiile federale americane, inclusiv Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), Comisia Federală pentru Comunicații și Forțele Spațiale ale SUA.
Construcția și lansarea satelitului au costat 88 de milioane de dolari, potrivit EDF. Organizația a primit o finanțare de 100 de milioane de dolari de la „Bezos Earth Fund” în 2020 și a beneficiat de sprijin financiar semnificativ și din partea altor donatori. Proiectul a fost realizat în parteneriat și cu Agenția Spațială a Noii Zeelande.
EDF a anunțat că dispune de asigurare pentru a acoperi pierderea și că inginerii săi investighează cauzele incidentului.
Organizația a precizat că va continua să folosească resursele disponibile, inclusiv aeronave echipate cu spectrometre de detectare a metanului, pentru a identifica scurgerile de metan de pe Pământ.
De asemenea, EDF a afirmat că este prea devreme pentru a decide dacă va încerca lansarea unui alt satelit, dar consideră că MethaneSAT a demonstrat că un instrument extrem de sensibil „poate detecta emisiile totale de metan, chiar și la niveluri reduse, pe suprafețe extinse”.
Un raport al Organizației Națiunilor Unite de anul trecut arăta că, în ciuda eforturilor de a crește transparența în privința emisiilor, marii „super-emitenți” de metan au reacționat rareori atunci când au fost avertizați că au scurgeri de metan.