Nordul Italiei se confrunta cu un dezastru din cauza inundatiilor provocate de ploile abundente. La Venetia a fost activat pentru prima data sistemul de diguri MOSE, care a protejat insa doar partial orasul-laguna de inundatii de proportii. Apa a patruns din nou in Piata San Marco.
MOSE este un proiect controversat si indelung amanat, un sistem de diguri subacvatice care ar trebui sa protejeze Venetia de mareele inalte. Sambata, sistemul a fost ridicat pentru prima data, in conditiile in care nivelul apei a crescut cu 1,3 metri, relateaza Euronews.
Autoritatile au accelerat lucrarile la sistemul MOSE - un proiect ce trena de multi ani si care a inghitit multi bani - in noiembrie anul trecut, dupa ce Venetia s-a confruntat cu cele mai grave inundatii din ultimii 53 de ani. In plus, fenomenul mareelor inalte risca sa fie tot mai frecvent la Venetia, din cauza schimbarilor climatice.
Sistemul celor 78 de bariere este instalat, dar unele lucrari de infrastructura inca nu sunt incheiate. In principiu, sistemul va fi activat cand nivelul apei este prognozat sa creasca cu peste 110 centimetri, dar cum nu toate lucrarile sunt puse la punct, in prezent a fost stabilit un prag de 130 de centimetri. La un asemenea nivel, apele ar inunda jumatate de oras in lipsa sistemului de bariere.
Constructia sistemului mobil de bariere subacvatice a fost marcata de coruptie, ceea ce a dus la costuri exagerate si intarzieri. Digul mobil trebuia sa coste initial 1,8 miliarde de euro si trebuia terminat pana in 2011, dar proiectul deja a inghitit pana acum 5,5 miliarde de euro si inca nu este gata, dupa aproape zece ani de cand trebuia finalizat.