Desi autoritatile au luat decizia ca de luni, toate institutiile de invatamant vor trece la lectii online, acestea nu pot fi accesate de toti copiii. In satul Ivancea, raionul Orhei, scoala a intrat in carantina inca saptamana trecuta. Unii copii spun ca nu participa la lectii, din motiv ca nu au un telefon sau calculator acasa. Ministerul Educatiei nu ne-a raspuns de ce dupa un an de pandemie, multi elevi inca nu au acces la invatamant, mentionand ca vor reveni cu o reactie.

In scoala din Ivancea, in care studiaza putin peste 100 de copii, am gasit doar banci goale. Asta pentru ca, de pe 19 februarie, copiii invata online.

“Noua ne dau temele pentru acasa, le facem, apoi fotografiem si trimitem profesorilor.”  

Alina se conecteaza la ore prin telefon, asa cum nu are un calculator acasa. Uneori insa lipseste de la lecii, pentru ca nu primeste link-ul de la profesori.  

“Acasa trebuie sa scriem in telefon, dar la scoala in caiet si prezinti profesorilor.”

Mama fetei spune ca de la distanta, elevii nu percep atat de bine materialul.

“La scoala profesorii explica intr-un mod, copiii scriu, dar acasa pot sa scrie, dar pot si sa nu scrie. Unii merg la joaca, uita de lectiile online.”

Pe Stanislav l-am intalnit langa magazinul din sat. Baiatul, elev in clasa a opta, ne-a asigurat ca are pauza si se grabeste la urmatoarea lectie.  

“- La scoala sa invatam e mai bine.

- De cat timp stati acasa?

- Noi vom sta acasa pana pe 1 martie.”

Mai greu le este totusi elevilor care nu au telefon sau un calculator acasa, desi autoritatile dadeau asigurari ca toti copiii vor avea acces la invatamant. In familia Ecaterinei sunt sapte copii, dintre care trei scolari. Acasa nu au nici conexiune la internet.

“- Noi nu putem sa invatam, pentru ca noi nu avem internet si, deocamdata, nu detinem nici telefon.  

- Este doar un singur telefon in casa, al mamei?

- Da, si al tatalui.

- Si trebuie sa le impartiti la cati copii care merg la scoala?

- Trei suntem. Noi doua si avem si un frate in casa.”

Primavara trecuta, cand toate scolile au trecut la invatamantul de la distanta, Ecaterina spune ca nu aveam cum sa invete.

“Noi nu am facut lectiile. Ajutam parintii.”

Diana, MAMA: “Nici calculator nu-i, nici internet. Trebuie de pus internet ca sa invete. Dar la telefon sa pui, nu ai de unde, nu avem de lucru acum.”

Mama fetei spune ca isi face griji pentru viitorul copiilor sai, tinand cont ca acum acestia nu au acces deplin la invatamant.  

Diana, MAMA: “Daca nu vor merge la scoala, ce vor sti ei, unde vor lucra. La colegiu acum sa mergi, cu pandemia aceasta, te temi sa te duci, sa iesi din casa.”    

Directoarea gimnaziului spune ca scoala a fost pusa in carantina din cauza cresterii numarului de infectari in localitate. Aceasta sustine ca peste 30% din elevi nu se pot conecta la lectii, din diferite motive, iar din lipsa de bani, nu toti pot fi asigurati cu un calculator.

Natalia IACHIMCIUC, DIRECTOAREA SCOLII: “In scoala invata 102 copii. In clasele gimnaziale sunt 56 de copii, restul sunt in clasele primare.”  

Sefa directiei Educatie din raionul Orhei ne-a spus ca in regiune sunt 47 de institutii si nu pot fi gasite solutii pentru toate scolile. Am incercat sa aflam de la reprezentantii Ministerului Educatiei cati copii nu au acces la invatamant, pentru ca nu au tehnica necesara, si de ce nu toti sunt asigurati, dar reprezentantii institutiei ne-au spus ca vor reveni cu un raspuns.

Comisia Extraordinara pentru Sanatate Publica a decis ca de pe 1 si pana pe 15 martie, toate institutiile de invatamant din tara revin la regimul online de studii.