Negociatorii iranieni și americani vor relua vineri la Roma discuțiile pentru a soluționa o dispută veche de decenii privind ambițiile nucleare ale Iranului, în ciuda avertismentului liderului suprem de la Teheran că încheierea unui nou acord ar putea fi irealizabiă din cauza „liniilor roșii” conflictuale, transmite agenția Reuters, scrie hotnews.ro
Miza este mare pentru ambele părți. Președintele Donald Trump dorește să limiteze potențialul Teheranului de a produce o armă nucleară care ar putea declanșa o cursă regională a înarmării nucleare. Republica Islamică, la rândul ei, vrea să scape de sancțiunile devastatoare impuse economiei sale dependente de exporturile de petrol.
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi și emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor purta o a cincea rundă de discuții, prin intermediul unor mediatori omanezi, în ciuda faptului că atât Washingtonul, cât și Teheranul adoptă public o poziție dură în privința îmbogățirii uraniului de către Iran.
Deși Teheranul insistă că discuțiile sunt indirecte, oficialii americani au declarat că negocierile – inclusiv ultima rundă din 11 mai, din Oman – au fost atât „directe, cât și indirecte”.
Araqchi, care a sosit la Roma împreună cu cei doi adjuncți ai săi, a scris pe rețeaua social media „X”: „… Zero arme nucleare = avem un acord. Zero îmbogățire = NU avem un acord. E timpul să se decidă”.
Casa Albă vorbește de progrese în negocierile cu Iranul
Secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt, le-a spus jurnaliștilor joi că Trump crede că negocierile cu Iranul „se îndreaptă în direcția corectă”.
Teheranul și Washingtonul au afirmat ambele că preferă diplomația pentru a soluționa impasul, însă rămân profund divizate în privința mai multor linii roșii pe care negociatorii vor trebui să le evite pentru a ajunge la un nou acord nuclear și pentru a preveni posibila izbucnire a unui conflict militar în regiune.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat marți că Washingtonul încearcă să ajungă la un acord care să permită Iranului să aibă un program de energie nucleară civilă, dar fără a îmbogăți uraniu, recunoscând însă că obținerea unui astfel de acord „nu va fi ușoară”.
Ayatollahul Ali Khamenei denunță revendicări „scandaloase” ale SUA
Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în problemele de stat ale Iranului, a respins cererile Washingtonului ca Teheranul să înceteze rafinarea uraniului, considerându-le „excesive și scandaloase”, avertizând că este puțin probabil ca negocierile să ducă la rezultate.
Printre principalele obstacole rămase se numără refuzul Teheranului de a trimite în străinătate întregul său stoc de uraniu îmbogățit – materie primă necesară pentru bombele nucleare – sau de a purta discuții privind programul său de rachete balistice.
Iranul afirmă că este dispus să accepte anumite limite privind îmbogățirea uraniului, despre care spune că este destinată exclusiv utilizării în scopuri civile de energie nucleară. Însă Teheranul cere garanții solide că Washingtonul nu va renunța din nou la un eventual acord nuclear viitor.
Trump, care a relansat campania de „presiune maximă” asupra Teheranului din februarie, a abandonat pactul nuclear din 2015 în 2018, în timpul primului său mandat, și a reimpus sancțiuni americane dure care continuă să afecteze economia iraniană.
Iranul a răspuns prin intensificarea îmbogățirii uraniului mult peste limitele stabilite în acordul din 2015.
„Liniile roșii” ar putea împiedica încheierea unui nou acord nuclear iranian
Wendy Sherman, fostă subsecretară de stat pentru afaceri politice și negociatoare-șef a delegației SUA care a încheiat acordul din 2015, a declarat că este imposibil să convingi Iranul să renunțe complet la îmbogățire. Iranul prezintă acest subiect drept o chestiune de suveranitate.
„Nu cred că este posibil să obții un acord cu Iranul în care aceștia să-și demonteze efectiv programul, să renunțe la îmbogățire, chiar dacă asta ar fi ideal”, a declarat ea pentru Reuters.
Costul eșecului acestor discuții ar putea fi ridicat. Deși Teheranul afirmă că activitatea sa nucleară are scopuri pașnice, inamicul său declarat, Israelul, respinge acest lucru, afirmând că nu va permite niciodată ca regimul islamic iranian să obțină arme nucleare.
Ministrul israelian pentru afaceri strategice și șeful serviciului de informații externe, Mossad, se vor afla și ei la Roma pentru discuții cu echipa americană care negociază cu Iranul, a declarat pentru Reuters o sursă familiară cu situația.
Araqchi a declarat joi că Washingtonul va purta responsabilitatea legală în cazul în care Israelul va ataca instalațiile nucleare iraniene, în urma unui reportaj CNN conform căruia Israelul ar putea pregăti lovituri.
Deși tensiunile crescânde dintre SUA și Iran în privința îmbogățirii au pus sub semnul întrebării negocierile nucleare, trei surse iraniene au declarat marți că ayatollahul și liderii religioși ai țării nu au un plan de rezervă clar în cazul în care eforturile de depășire a blocajului eșuează.