Președintele Iranului a ordonat miercuri suspendarea cooperării țării sale cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce atacurile aeriene americane și israeliene au lovit cele mai importante instalații nucleare ale Iranului, care îmbogățea uraniu la niveluri apropiate de cele necesare pentru a fabrica arme nucleare, relatează Associated Press și CNN, scrie hotnews.ro
Ordinul președintelui Masoud Pezeshkian nu a inclus, însă, un calendar sau detalii precise despre ce va presupune această suspendare. Totuși, ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a lăsat de înțeles într-un interviu acordat CBS News că Teheranul ar fi în continuare dispus să continue negocierile cu Statele Unite.
„Nu cred că negocierile vor fi reluate atât de repede,” a declarat Araghchi, referindu-se la comentariile lui Trump potrivit cărora discuțiile ar putea începe chiar săptămâna aceasta. Cu toate acestea, Araghchi a adăugat: „Ușile diplomației nu se vor închide niciodată”.
Iranul a mai restricționat în trecut inspecțiile AIEA ca tactică de presiune în negocierile cu Occidentul, care însă au fost întrerupte complet de războiul de 12 zile dintre Iran și Israel.
Televiziunea de stat iraniană a anunțat ordinul lui Pezeshkian, care vine în urma unei legi adoptate de parlamentul Iranului privind suspendarea cooperării cu AIEA. Legea a primit deja joia trecută aprobarea organismului de supraveghere constituțională al Iranului, Consiliul Gardienilor, și, cel mai probabil, sprijinul Consiliului Suprem de Securitate Națională al țării, pe care Pezeshkian îl prezidează.
„Guvernul este obligat să suspende imediat orice cooperare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară și al Acordului de Garanții asociat acestuia”, a transmis televiziunea de stat, citând textul legii. „Această suspendare va rămâne în vigoare până când vor fi îndeplinite anumite condiții, inclusiv garantarea securității instalațiilor nucleare și a oamenilor de știință”, a mai transmis aceasta.
AIEA a monitorizat programul nuclear al Iranului
Nu este imediat clar ce va însemna această decizie pentru AIEA, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, cu sediul la Viena. Agenția a monitorizat de mult timp programul nuclear iranian și a declarat că așteaptă o comunicare oficială din partea Iranului privind semnificația exactă a suspendării.
Rafael Grossi, șeful agenției ONU pentru energie atomică, a afirmat că loviturile SUA asupra Iranului nu au reușit să distrugă complet programul nuclear al Teheranului și că Iranul ar putea relua îmbogățirea uraniului „în doar câteva luni”, contrazicând astfel afirmațiile președintelui Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă a afirmat că loviturile SUA au întârziat cu decenii ambițiile nucleare ale Iranului.
Comentariile lui Grossi par să susțină evaluările preliminare ale Agenției de Informații a Apărării (DIA) a Pentagonului, conform cărora atacurile americane asupra principalelor obiective nucleare iraniene de săptămâna trecută nu au distrus componentele esențiale ale programului nuclear și, cel mai probabil, au provocat doar o întârziere de câteva luni.
Deși evaluările finale militare și de informații nu au fost încă publicate, Trump a susținut în mod repetat că a „distrus complet și total” programul nuclear al Teheranului.
Iranul spune că nu se va opri niciodată din a îmbogăți uraniu
Într-un interviu difuzat duminică de CBS, ambasadorul Iranului la Națiunile Unite, Amir-Saeid Iravani, a declarat că îmbogățirea uraniului de către Iran „nu se va opri niciodată”, deoarece Iranul are „un drept inalienabil” de a desfășura „activități nucleare pașnice”.
Conflictul de 12 zile dintre Israel și Iran a început la începutul lunii trecute, când Israelul a lansat un atac aerian masiv asupra unor ținte din Iran, susținând că obiectivul acestuia a fost prevenirea dezvoltării de către Teheran a unei bombe nucleare. Iranul a insistat că programul său nuclear are scopuri exclusiv pașnice.
În urma unor sesiuni clasificate de informare desfășurate săptămâna aceasta, congresmeni republicani din legislativul de la Washington au recunoscut că este posibil ca atacurile SUA să nu fi eliminat toate materialele nucleare ale Iranului, dar au argumentat că aceasta nu a fost niciodată misiunea armatei.
Între timp, The Washington Post a relatat duminică faptul că SUA a interceptat mesaje în care oficiali iranieni de rang înalt discutau atacurile și afirmau că acestea nu au fost atât de distructive pe cât se așteptau.
Organizația atomică, îngrijorată de perspectiva reluării programului nuclear al Teheranului
Întrebat despre evaluările diferite, Grossi a declarat în emisiunea Face the Nation de la CBS că „această abordare de tip clepsidră în materie de arme de distrugere în masă nu este o idee bună”.
„Capacitățile pe care le au există în continuare. Pot, știți, în câteva luni, aș spune, să aibă câteva cascade de centrifuge care funcționează și produc uraniu îmbogățit, sau chiar mai devreme de atât. Dar, sincer vorbind, nu se poate susține că totul a dispărut și că nu mai există nimic acolo”, a explicat acesta.
„Este clar că au existat pagube severe, dar nu pagube totale”, a continuat Rafael Grossi. „Iranul dispune de acele capacități – capacități industriale și tehnologice. Așa că, dacă vor dori, vor putea să reînceapă această activitate”, a subliniat el.
Grossi a mai declarat pentru CBS News că organizația internațională pe care o conduce a rezistat presiunilor de a spune dacă Iranul era aproape de obține arme nucleare înainte de atacurile asupra instalațiilor sale.
„Nu am observat un program care să urmărească în mod clar această direcție (de obținere a armelor nucleare), dar, în același timp, ei nu răspundeau la întrebări extrem de importante care rămâneau fără explicații”, a spus el.