După mai multe săptămâni de presiuni și critici internaționale, Israelul a anunţat, duminică dimineaţă, că a paraşutat ajutoare umanitare în Fâşia Gaza. Dar asta nu va inversa criza alimentară tot mai gravă din enclavă, au avertizat liderii organizațiilor umanitare, potrivit BBC și News.ro, conform hotnews.ro.

Cu o zi înainte ca ajutoarele să fie parașutate, sâmbătă, apărarea civilă palestiniană a anunţat că 40 de persoane au murit în urma bombardamentelor şi tirurilor israeliene. Apoi, în cursul nopţii, autoritățile israeliene au anunţat „o pauză umanitară” în centrele civile şi coridoarele umanitare pentru a permite distribuirea ajutorului umanitar, acuzând ONU pentru blocaj.

Duminică, armata israeliană a anunțat că a paraşutarea ajutoarelor în Gaza, care a constat în „şapte loturi de ajutoare conţinând făină, zahăr şi conserve”, a fost efectuată în coordonare cu organizaţiile internaţionale şi dirijată de Cogat, o agenţie a Ministerului Apărării din Israel.

Ajutorul Israelului vine după săptămâni de presiuni internaţionale pentru a permite alimentelor şi altor produse vitale să ajungă la populaţia înfometată din teritoriul palestinian devastat de aproape o lună de război.

Ciarán Donnelly, de la Comitetul Internațional de Salvare, a declarat însă că livrările aeriene „nu pot asigura niciodată volumul sau calitatea” ajutorului necesar.

Atenția acordată livrărilor aeriene în Gaza este o „distragere grotescă” care nu va inversa criza alimentară tot mai gravă din teritoriu, au avertizat și liderii agențiilor de ajutor umanitar.

O analiză realizată de BBC a constatat că ar fi nevoie de aproximativ 160 de avioane pentru a furniza hrană suficientă pentru o singură masă pentru fiecare dintre cei două milioane de locuitori ai Gazei.

Transportul umanitar terestru ar fi mai ușor, mai rapid

Peste 100 de organizații internaționale de ajutor umanitar și grupuri pentru drepturile omului au avertizat cu privire la o creştere a malnutriţiei infantile şi la riscul unei foamete generalizate în rândul populației din Fâșia Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a raportat sâmbătă încă cinci decese cauzate de malnutriție, aducând numărul total la 127 de la începutul războiului. Din acest număr, 85 sunt copii. Potrivit Programuuil Alimentar Mondial (The World Food Programme), unul din trei locuitori din Gaza nu mănâncă de zile întregi, iar 90.000 de femei și copii au nevoie urgentă de tratament.

Avertizările privind urgența ca ajutoarele umanitare să ajungă în Gaza și imposibilitatea transportării lor pe rutele terestre tradiționale, au aprins o dezbatere privind livrările aeriene.

Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, Unrwa, Philippe Lazzarini, a declarat sâmbătă că aruncările aeriene de ajutoare sunt „costisitoare, ineficiente și pot chiar ucide civilii înfometați” dacă nu sunt efectuate corect.

Lazzarini a spus că organizația sa are „echivalentul a 6.000 de camioane” în Iordania și Egipt, care așteaptă „undă verde” pentru a intra în Gaza. El a spus că este necesară voința politică pentru „ridicarea asediului, deschiderea porților și garantarea deplasării în siguranță și a accesului demn al persoanelor aflate în nevoie”.

„Transportul ajutorului umanitar cu mașina este mult mai ușor, mai eficient, mai rapid, mai ieftin și mai sigur. Este mai demn pentru populația din Gaza”, a scris Lazzarini.

Comentariile sale au fost făcute înainte ca Israelul să anunțe că va stabili ceea ce a numit „coridoare umanitare desemnate pentru a permite deplasarea în siguranță a convoaielor ONU care transportă alimente și medicamente”. Nu a precizat unde vor fi acestea și cum vor funcționa.

Israelul susține că nu există restricții privind ajutorul care ajunge în Gaza, un purtător de cuvânt al guvernului sugerând anterior că ONU colaborează cu Hamas pentru a perturba distribuirea ajutorului. ONU respinge această afirmație și susține că Israelul îi împiedică capacitatea de a colecta ajutoare în Gaza prin obstacole birocratice.