Istanbul, orasul nr 1 al Turciei, e printre metropolele cu cel mai mare risc seismic din lume. Motivul: sta in imediata apropiere a faliei nord-anatoliene, punctul de intalnire a doua placi tectonice. Sunt conditiile ce au au provocat mari catastrofe in trecut. In 1999, au murit mii de oameni intr-un cutremur violent, de intensitate IX pe scara Mercalli, care a avut loc in toiul noptii. Cu o magnitudine de moment de 7,6, s-a produs la o adancime de numai 15 km. Irfan Erdem, care si-a pierdut atunci familia si vecinii, se teme ca dezastrul ar putea lovi din nou, cu la fel de multe pierderi de vieti si pagube materialeUrmariti un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 si Deutsche Welle. Emisiunea e difuzata vinerea la ora 23:30 si in reluare sambata de la ora 19:30.

Publicat:01.08.2020, 19:32

Ori de cate ori ii este dor de familie, Irfan Erdem vine aici, la monumentul din Yalova, langa Istanbul, care comemoreaza victimele cutremurului din august 1999. Mii de nume sunt gravate in marmura. Inclusiv ale unor rude ale lui Erdem.

Mi-am pierdut mama, tatal si sora. Au pierit toti. A fost un dezastru cumplit. Doar cativa dintre cei care locuiam in cladire am supravietuit. Sotia mea, fiica noastra si inca una sau doua familii. Doar in blocul nostru au murit in jur 40 de oameni”, povesteste Irfan Erdem.

Este expusa si o fotografie care arata catastrofa din acea noapte. In poza apare Irfan - dupa ce reusise sa scape de sub daramaturi.
„M-am tarat afara. Nu mai stiam unde sunt si cum am reusit sa ma strecor printr-o mica deschizatura. Apoi m-am intors sa-mi salvez sotia si copilul”, povesteste Irfan.

Un dezastru este iminent la Istanbul

17 August 1999. Cutremurul a facut peste 18.000 de morti in zona. Sute de mii de cladiri prabusite sau avariate grav. Era dureros de evident ca Istanbulul nu era pregatit pentru un seism atat de puternic.

Dupa mai bine de 20 de ani, orasul s-a extins mai rapid decat multe altele din lume.

Au fost introduse reguli stricte de constructie si se presupune ca toate cladirile noi sunt rezistente la cutremure. Dar majoritatea celor mai vechi nu sunt.

Geologul Sukru Ersoy avertizeaza de cativa ani asupra unui dezastru iminent. Istanbulul se afla pe falia nord-anatoliana, care se intinde de-a lungul granitei dintre doua placi tectonice care se ciocnesc provocand o acumulare periculoasa de energie. Datele arata ca in ultimele decenii, cutremurele s-au apropiat de Istanbul.

„Riscul unui cutremur mare in Istanbul si in jurul sau este o amenintare pentru securitatea nationala. Va fi absolut devastator; multi oameni vor muri. [...] Aud discutii despre daca se va produce un astfel de cutremur. Dar nu asta e problema. Se va produce, e o certitudine. Trebuie sa reducem riscurile acum!”, spune Sukru Ersoy, geolog.

Un soi de nepasare generala

In februarie, aici, in districtul Kadikoy din Istanbul, era simulata o situatie de urgenta. Instructorul Cenk Tankal ii invata pe copiii din scolile primare cum sa se comporte in caz de cutremur. Cursul lui nu este obligatoriu, toti vin voluntar.

„Mi-e teama de cutremure. Sunt foarte ingrijorata ca s-ar putea intampla ceva cu familia mea”, spune o eleva.

Am prins un cutremur in timp ce eram la scoala. Am iesit in curte cu profesorul nostru si am asteptat pana a trecut”. povesteste un elev.

Punctul culminant al acestui curs: cateva minute in simulator. Aici, elevii ajung sa experimenteze cum se simte un cutremur cu magnitudinea 6,7. Pentru copii, exercitiul este amuzant - cam ca o excursie intr-un parc de distractii. Pentru instructorul lor, este o contributie importanta la controlul dezastrelor, care ar putea ajuta la salvarea de vieti. I-ar placea ca in Istanbul sa existe mai multe oferte pentru astfel de sesiuni de pregatire.

„Uneori, cred ca noi, in Turcia, luam in serios cutremurele doar dupa ce au avut loc. In acest moment, Istanbul nu este pregatit - indiferent daca este vorba despre pregatirea pentru gestionarea situatiilor de urgenta sau despre siguranta constructiilor”, spune Cenk Tankal, instructor.

Irfan Erdem, care a supravietuit cutremurului din Yalova, este de acord. Cu douazeci de ani in urma, cand fotografia sa era tiparita pe primele pagini, multi oameni din Turcia erau speriati. Dar amintirile se estompeaza, constata el. Si creste un soi de nepasare generala.

„Mi-am pierdut familia. Viata mea nu va mai fi niciodata la fel. Problema este: daca nu ai trait niciodata o astfel de experienta, nu vei intelege ce se intampla. De aceea sunt atat de putini cei care se gandesc la iminenta unui cutremur”, spune Irfan Erdem.

Numele de pe o piatra memoriala sunt singura amintire a lui Irfan Erdem despre parintii si sora lui. Acum spera ca altii vor fi crutati de o soarta similara.

Sursa: Digi24.ro