Înalți oficiali ruși stabilesc premise informaționale care ar putea „susține viitoare operațiuni militare împotriva Lituaniei” sau a altor țări NATO, potrivit unei evaluări din 3 mai a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Grupul de experți cu sediul în SUA a citat în acest sens eforturi recente de propagandă care neagă suveranitatea statelor baltice și a altor foste state sovietice, relatează adevarul.ro.

Rusia folosește sistematic narațiuni de dezinformare – precum presupusa „rusofobie” și revizionismul istoric – pentru a argumenta că suveranitatea națiunilor vecine ar fi lipsită de legitimitate și a-și justifica ambițiile imperiale.

Aceste tactici au jucat un rol esențial în pregătirea terenului pentru o agresiune militară ilegală, după cum o demonstrează invazia la scară largă a Ucrainei din 2022, care a fost precedată și însoțită de o campanie de dezinformare la scară largă. Prin caracterizarea Ucrainei și a altor țări ocupate anterior de Imperiul Rus și URSS ca fiind construcții artificiale cărora le lipsește o statalitate legitimă, dar și aducându-le acuzații că promovează sentimente anti-rusești, Kremlinul creează o narațiune prin care poziționează Rusia ca protector al poporului și istoriei sale.

Publicațiile independente rusești Meduza și Agențtvo au relatat pe 2 mai că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a scris prefața unui volum intitulat „ Istoria Lituaniei”, publicat în martie 2025 de divizia de Relații Externe a Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO).

Lavrov susține că națiunile baltice fac apel istorie „falsificată” pentru a alimenta sentimentele anti-rusești și „rusofobia” în rândul populațiilor lor. Șeful diplomației ruse a declarat că în această carte este analizată „dezvoltarea teritoriilor care au fost asociate cu Lituania în diferite momente” istorice.

Ministrul lituanian de externe, Kęstutis Budrys, a declarat că publicația este un instrument de propagandă rusesc menit să ofere Kremlinului o justificare academică pentru negarea statalității și a istoriilor separate ale țărilor vecine.

ISW a remarcat că tot mai frecvent mesajele Kremlinului au caracterizat  state care au făcut parte din fostele Imperii Ruse sau din Uniunea Sovietică - de pildă, Lituania - ca aparținând Rusiei moderne.