Italia a fost condamnata joi de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru ca nu a asigurat protectie unei moldovencei cu dubla cetatenie - romana si moldoveana - care a fost victima unui sot alcoolic, violent si asasin al fiului lor, in pofida solicitarilor sale de asistenta.

CEDO a fost sesizata la 23 mai 2014 de moldoveanca, din cauza refuzului instantelor italiene de a-i acorda protectie în ciuda numeroaselor sale solicitari, transmite AFP.

Prima solicitare dateaza din iunie 2012. Politia din Remanzacco, în provincia Friuli-Venetia (nord-estul Italiei) unde locuia cuplul, a constatat pur si simplu starea de ebrietate a sotului, un cetatean moldovean, si ranile de pe corpul femeii într-un raport privind incidentul.

O noua interventie a fost solicitata în august acelasi an dupa o agresiune cu cutitul, însa politistii s-au multumit doar sa îl atentioneze verbal pe sot. Femeia a depus plângere în septembrie pentru 'abuz' si a cerut autoritatilor sa ia masuri de urgenta pentru a-i proteja astfel pe cei doi copii ai lor. Însa plângerea a fost clasata în august 2013.

Câteva luni mai târziu, în noiembrie, femeie a solicitat o noua interventie a politiei. Sotul sau a fost transportat la spital în stare de ebrietate, însa a fost externat în cursul noptii. A fost controlat si atentionat verbal de politie, care i-a permis totusi sa se întoarca acasa unde, înarmat cu un cutit de bucatarie, si-a agresat sotia si si-a ucis fiul care a încercat sa se interpuna. El a fost condamnat la închisoare pe viata pentru uciderea fiului si pentru tentativa de a-si ucide sotia.

Judecatorii CEDO s-au exprimat cu severitate împotriva 'pasivitatii' autoritatilor judiciare italiene, care "nu poate fi explicata prin nimic".

CEDO a condamnat Italia pentru încalcarea Articolului 2 (dreptul la viata) si Articolului 3 (care interzice tratamentele inumane sau degradante) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a mai stabilit ca moldoveanca a fost "victima, în calitate de femeie, a unei discriminari care contravine Articolului 14 din Conventie".


Statul italian va trebui sa îi plateasca femeii 30.000 de euro reprezentând daune morale si 10.000 de euro pentru taxe si cheltuieli de judecata.

Sursa articol: Agerpres.ro