Dacă s-ar fi deranjat să caute dovezile, JD Vance ar fi văzut instituții românești atacate, care au nevoie de sprijinul SUA, scrie jurnalistul Marc Champion într-un text de opinie publicat luni dimineață de Bloomberg, potrivit hotnews.ro.

În februarie, când a criticat Europa pentru abandonarea democrației, JD Vance a menționat România pentru decizia fără precedent de a anula un vot prezidențial câștigat de un candidat de extremă dreapta venit de nicăieri.

Vicepreședintele SUA datorează acestei țări scuze, scrie Marc Champion, editorialist Bloomberg care acoperă Europa, Rusia și Orientul Mijlociu.

Jurnalistul subliniază că în momentul declarației lui Vance, a fost de acord cu două puncte prezentate de acesta: că documentele declasificate ale serviciilor de informații nu ofereau dovezi solide pentru a justifica anularea votului și că democrația românească trebuie să fie slabă dacă poate fi atât de ușor influențată.

Nu există nicio îndoială, spune Champion, că mulți alegători români au dorit să voteze un outsider – orice outsider – pentru a protesta față de o claă politică pe care o considerau coruptă, iar Călin Georgescu s-a numărat printre cei care se încadrau în această categorie.

Dar astăzi, adaugă el, avem mult mai multe informații despre ce l-a ajutat pe acesta să obțină 23% din voturi în ziua alegerilor, pornind de la sondajele de opinie care-l dădeau la 1% cu doar o lună înainte.

Ce ar trebui să se înțeleagă din convulsiile politice din România

Pentru a-și susține argumentele, jurnalistul Bloomberg observă situația de la CNA – cu computere desktop din 2006, fără expertiză în sistemele de distribuție ale rețelelor precum TikTok și cu puține instrumente juridice – și îl citează pe Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, care este sincer în privința eșecului autorității de reglementare de a detecta ceea ce se întâmpla.

„Suntem în război fără armele necesare”, a declarat acesta. TikTok a eliminat mii de conturi suspecte, a dublat numărul de moderatori de conținut pentru România la 200 și a înființat o echipă electorală specială pentru reluarea alegerilor.

Acesta este un progres real, a spus Toma, deși este încă „ca și cum ai folosi o linguriță împotriva unui tsunami”.

De fapt, spune jurnalistul Bloomberg, ceea ce ar trebui să se înțeleagă din convulsiile politice din România ar trebui să fie că TikTok este un paradis fără lege pentru serviciile secrete și interesele speciale care pot fi acum mai importante decât televiziunea pentru a decide alegerile, nu doar acolo, ci oriunde.

Va fi nevoie, spune Champion, de o reglementare majoră a platformelor de social media la nivelul Uniunii Europene, pentru a pune în aplicare normele privind transparența și finanțarea campaniilor electorale care se aplică mass-mediei mai tradiționale.

O campanie complexă

Pentru a explica situația din România editorialistul Bloomberg îl citează pe jurnalistul de investigație Victor Ilie, colaborator Snoop, care a identificat implicarea unei infrastructuri de mii de influenceri pe care o companie numită AdNow LLP o construise începând cu anul 2016.

Deși înregistrată în Regatul Unit, AdNow a fost o unitate a Ad.Ru, o companie fondată de o fostă personalitate a televiziunii de stat ruse, care a condus campanii publicitare în alegerile prezidențiale pentru Dmitri Medvedev în 2008 și Vladimir Putin în 2012.

Tehnica era aceea de a viza influenceri dispuși să distribuie orice conținut viral, foarte des teorii ale conspirației, atâta timp cât acestea ar atrage clicuri și, prin urmare, venituri, a explicat Ilie pentru Bloomberg.

Aceiași influenceri ar fi fost apoi rugați să difuzeze conținut în schimbul unor plăți regulate. În timpul pandemiei, acestea au constat în principal în mesaje antivaccin care vizau vaccinurile Covid-19, iar românii s-au dovedit receptivi.

Ulterior, materialele au inclus dezinformări pro-Kremlin despre Ucraina, Europa și NATO. În cele din urmă, toamna trecută, a fost vorba de hashtag-uri și videoclipuri pentru campania electorală a lui Georgescu, inclusiv remake-uri ale celebrelor clipuri cu Putin înotând și călărind.

Și alți candidați au primit sute de milioane de click-uri TikTok în timpul campaniei, dar accelerarea bruscă și originea sprijinului acordat lui Georgescu au ieșit în evidență.

Raportul unei instituții franceze

Într-un raport din februarie privind alegerile din România, Serviciul francez de vigilență și protecție împotriva interferențelor digitale străine VIGINUM a vorbit despre o „campanie sofisticată de astroturfing”.

Astroturfingul este „un mod de operare care constă în a da vizibilitate unui subiect, făcându-l să pară un fenomen de masă, chiar dacă el provine din coordonarea a doar câteva conturi care produc un volum mare de postări pe același subiect.”

Citând serviciile române de informații, raportul a spus că 25.000 de conturi pro-Georgescu, în mare parte inactive, au intrat brusc în acțiune pe 11 noiembrie, cu doar două săptămâni înainte de alegeri.

În ianuarie, procurorii români au solicitat ajutorul omologilor din Turcia pentru a depista peste 20.000 de conturi TikTok cu adrese IP turcești. Acestea fuseseră create folosind e-mailuri cu nume de domenii rusești cu doar o zi înainte de alegerile din România. Acestea au publicat cantități uriașe de articole pro-Georgescu în ultimele ore ale votului.

Autoritățile române au declarat, iar TikTok a confirmat, că o rețea de canale Discord și Telegram a coordonat această activitate, comunicând ce conținut pro-Georgescu să posteze. De asemenea, canalele au alimentat algoritmii TikTok în așa fel încât să accelereze răspândirea conținutului pro-Georgescu, fără ca moderatorii să detecteze comportamentul artificial.

Călin Georgescu, spune jurnalistul Bloomberg, a fost împiedicat să participe la reluarea alegerilor. El este acuzat de șase infracțiuni, printre care falsificarea declarațiilor de finanțare a campaniei sale, acțiuni de subminare a ordinii constituționale și înființarea unei organizații pro-fasciste și antisemite. El le neagă pe toate și spune că este victima unui stat polițienesc.

Jurnalistul Bloomberg merge mai departe și amintește declarațiile făcute de Georgescu, de la cea privind nanocpurile din suc la dorința sa ca partidele politice să nu mai existe și la laudele pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

Jurnalistul menționează de asemenea dosarul în care șase oameni au fost arestați pentru că ar fi complotat pentru a răsturna ordinea constituțională.

Vance și administrația SUA ar trebui să ajute un aliat loial să își consolideze instituțiile slabe

Serviciile de securitate din România, spune jurnalistul Bloomberg, nu sunt un etalon al adevărului, dar Curtea Constituțională a țării avea motive să anuleze votul din noiembrie. A fost condamnată pentru că a făcut-o și ar fi fost condamnată dacă nu ar fi făcut-o.

Dacă, așa cum a părut să sugereze Vance la München, judecătorii nu își apărau țara, ci conspirau cu partidele stabilite pentru a ține extrema dreaptă departe de putere, atunci au făcut o treabă proastă, continuă Marc Champion.

George Simion, liderul partidului ultranaționalist Alianța pentru Unirea Românilor, observă el, este favorit să câștige primul tur de scrutin și ar putea foarte bine să câștige președinția cinstit.

Vance și administrația SUA, mai spune jurnalistul, ar trebui să ajute un aliat loial să își consolideze instituțiile slabe, nu să se alăture unui atac asupra acestora.

Indiferent dacă Georgescu este sau nu un pion al Kremlinului, continuă Marc Champion, el a câștigat printr-o campanie secretă de manipulare.

Este un candidat care laudă fasciștii, disprețuiește pluralismul politic și promovează o lume fantastică distopică. Acesta nu a fost un martir pentru cauza democrației românești, care – trebuie să admitem – are probleme, concluzionează editorialistul Bloomberg.