În primul său interviu de la plecarea din funcție, Joe Biden în vârstă de 82 de ani, critică modul în care Donald Trump a gestionat războiul și vorbește despre îngrijorările pe care le are în legătură cu Europa, aflată sub amenințarea unei agresiuni ruse, potrivit BBC, conform hotnews.ro.

Presiunea exercitată de administrația Trump asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii Rusiei este o „pacificare modernă”, a spus Joe Biden, luni, într-un interviu exclusiv pentru BBC Radio 4.

Fostul președinte a declarat că președintele rus Vladimir Putin crede că Ucraina face parte din Rusia și că „oricine crede că se va opri” dacă unele teritorii sunt cedate ca parte a unui acord de pace „este pur și simplu stupid”.

De asemenea, Biden a spus că este îngrijorat de ruperea relațiilor dintre SUA și Europa sub conducerea lui Donald Trump.

„Noi nu suntem așa”

Întrebat despre tratamentul aplicat de actuala administrație aliaților SUA, fostul președinte a condamnat apelurile lui Trump ca SUA să recupereze Canalul Panama, să achiziționeze Groenlanda și să facă din Canada cel de-al 51-lea stat.

„Ce naiba se întâmplă aici? Ce președinte vorbește vreodată așa? Noi nu suntem așa”, a spus el. „Noi credem în libertate, democrație, oportunități, nu în confiscare”.

Trump îl îmbunează pe Putin cu presiuni asupra Ucrainei

În ceea ce privește Ucraina, Biden a fost întrebat dacă a acordat suficient sprijin Kievului pentru a se asigura că poate câștiga războiul, spre deosebire de a rezista invaziei la scară largă a Rusiei. Pe parcursul a trei ani de lupte, Casa Albă și-a schimbat poziția cu privire la utilizarea armelor furnizate de SUA și a ridicat unele restricții în timp.

„Le-am dat tot ce aveau nevoie pentru a-și asigura independența și am fost pregătiți să răspundem, mai agresiv, dacă Putin ar fi acționat din nou”, a spus el.

Biden a fost întrebat, de asemenea, despre comentariile administrației Trump care sugerează că Kievul trebuie să cedeze unele teritorii pentru a asigura un acord de pace care ar pune capăt luptelor.

Vicepreședintele american JD Vance a prezentat recent viziunea SUA pentru un plan de pace în Ucraina, afirmând că acesta ar „îngheța liniile teritoriale… aproape de unde sunt astăzi”. El a afirmat că Ucraina și Rusia „vor trebui să renunțe la o parte din teritoriul pe care îl dețin în prezent”. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a preluat acest mesaj, afirmând că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este „nerealistă”.

„Este o pacificare modernă”, a declarat Biden luni, făcând referire la politica fostului prim-ministru britanic Neville Chamberlain, care a încercat la sfârșitul anilor 1930 să liniștească cererile lui Adolf Hitler într-o încercare eșuată de a evita un război catastrofal în Europa.

„Europa își va pierde încrederea”

De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea că „Europa își va pierde încrederea în siguranța Americii și în conducerea Americii”. Liderii continentului, a adăugat el, „se întreabă, ei bine, ce fac acum? Mă pot baza pe Statele Unite? Vor fi acolo?”.

Trump a declarat că se așteaptă ca Rusia să păstreze peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, iar luna trecută l-a acuzat pe liderul ucrainean că dăunează negocierilor de pace atunci când Zelenski a respins sugestia.

Rapoartele sugerează că propunerile recente ale SUA pentru un armistițiu nu includ doar recunoașterea formală de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei, ci și recunoașterea de facto de către SUA a controlului rusesc asupra altor zone ocupate din Ucraina. Casa Albă nu a confirmat public detaliile.

Presiunea de a ceda terenuri nu vine doar de la Washington. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat la BBC luna trecută că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze temporar teritorii.

Vorbind despre Putin, Biden a spus: „Pur și simplu nu înțeleg cum oamenii cred că dacă permitem unui dictator, unui bandit, să decidă că va lua porțiuni semnificative de pământ care nu sunt ale lui, asta îl va satisface. Nu prea înțeleg”.

El a mai spus că se teme că unele țări din alianța NATO care se învecinează cu Rusia vor spune: „trebuie să facem o înțelegere” cu Putin dacă Ucraina renunță în cele din urmă la teritorii”.

Trump s-a opus mult timp continuării nivelului de sprijin militar american pe care Biden l-a acordat Ucrainei, susținând că scopul său final este să pună capăt vărsării de sânge. El a declarat anterior că Zelenski l-a jucat pe Biden „ca pe o vioară”.

Un moment „inferior Americii”

Tensiunile dintre Casa Albă și liderul ucrainean au explodat în public în februarie, când Trump și Vance l-au certat pe Zelenski și i-au cerut să arate mai multă recunoștință pentru anii de sprijin din partea SUA în timpul unei întâlniri televizate extraordinare în Biroul Oval.

„Am considerat că modul în care a avut loc întâlnirea a fost oarecum inferior Americii”, a spus Biden despre întâlnire.

Trump și oficialii săi de top au criticat în mod repetat țările europene pentru că nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare și se bazează prea mult pe sprijinul SUA.

Potrivit Institutului Kiel, un grup de reflecție cu sediul în Germania care monitorizează sprijinul acordat Kievului, SUA este, într-o oarecare măsură, cel mai mare donator individual pentru Ucraina, însă țările europene combinate au cheltuit mai mulți bani.

„Nu înțeleg cum nu reușesc să înțeleagă că există putere în alianțe”, a spus Biden despre administrația Trump luni. „Există beneficii. Ne economisește bani în general”.

Când a fost întrebat despre primele 100 de zile ale președintelui Trump în funcție, care a văzut un vârtej de acțiuni executive, precum și reduceri radicale ale mărimii și cheltuielilor guvernului federal, Biden și-a promovat propriul record.

„Economia noastră era în creștere. Ne îndreptam într-o direcție în care piața bursieră era în creștere. Eram într-o situație în care ne extindeam influența în întreaga lume într-un mod pozitiv, sporind schimburile comerciale”, a spus el despre starea țării atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie.

Între timp, Trump afirmă că el conduce o revizuire necesară a relației lumii cu SUA, reechilibrând comerțul, controlând imigrația ilegală și făcând guvernul mai eficient. Ce părere are Biden despre începutul lui Trump 2.0?

„Voi lăsa istoria să judece asta”, a spus el. „Nu văd nimic care să fi fost triumfător”, a conchis Biden.