„Voi putea sa trag in tovarasii mei?”. Era intrebarea la care Vlad, fost mercenar Wagner si actual soldat in armata rusa, a incercat sa afle un raspuns in timpul evenimentelor din 24 iunie, cand fostii sai tovarasi condusi de Evgheni Prigojin inaintau spre Moscova, iar Rusia parea in pragul razboiului civil, scrie digi24.ro.
Vlad nu este numele lui real, a cerut insa sa fie numit asa in articol, din motive de securitate.
Acum serveste in armata rusa, de aici teama ca ar fi putut fi trimis sa apere capitala de fostii sai camarazi de arme.
In urma revoltei, care s-a incheiat cu un acord pentru Prigojin si oamenii sai pentru plecarea in exil in Belarus, patru fosti si actuali luptatori Wagner care au vorbit cu The Moscow Times au impartasit opinii diferite cu privire la rebeliune si impactul acesteia asupra viitorului gruparii de mercenari.
Ca si alti fosti mercenari, Vlad, in varsta de 29 de ani, l-a invinuit pe Prigojin ca i-a adus pe soldatii rusi unii impotriva altora pentru a castiga in disputa sa personala cu Ministerul Apararii al Rusiei.
„Nu mi-as fi permis niciodata sa indrept armele catre propriul nostru popor si, intr-un anumit sens, impotriva propriei tari”, a spus Vlad, care a declarat ca s-a inrolat in Wagner pentru „a-si apara tara”, nu „din simpatie pentru Prigojin”.
„Eu si tovarasii mei am luptat pentru tara, nu pentru un idiot indraznet si pentru ambitiile lui personale”, a spus Roman, in varsta de 35 de ani, la randul sau fost mercenar Wagner. Roman si-a dat demisia dintr-un birou financiar anul trecut ca sa se inroleze in gruparea lui Prigojin, din simtul „datoriei civice”.
„Tara mea este in razboi si nu pot sta pe margine”, a declarat fostul mercenar, care a servit noua luni in prima linie in Ucraina, inaintand cu unitatea sa de la Popasna la Bahmut. Pentru faptele lui, a fost distins cu crucea neagra, una dintre distinctiile militare ale gruparii Wagner.
Roman si Vlad s-au declarat socati cand Prigojin a declansat rebeliunea armata impotriva ministrului Apararii Serghei Soigu si a ordonat ocuparea orasului Rostov-pe-Don, din sud. Desi nu au fost de acord cu rebeliunea lui Prigojin, au acuzat conducerea armatei pentru ca a permis escaladarea conflictului cu Wagner pana in acel punct.
„Din cauza neatentiei lor, cea mai pregatita unitate militara din tara noastra a avut de suferit”, a spus Vlad, referindu-se la „prejudiciul reputatiei” provocat gruparii Wagner de revolta lui Prigojin. „Daca medalia mea inainte ma facea Aproximativ 15 soldati rusi au fost ucisi, inclusiv cativa piloti, si mai multe vehicule militare au fost distruse in timpul rebeliunii.
„Tovarasii nostri s-au ucis intre ei, o cantitate imensa de bunuri militare au fost distruse, oamenii sunt speriati, ca sa nu mai vorbim de prejudiciul adus reputatiei Rusiei pe scena geopolitica”, a spus Roman, care a criticat revolta lui Prigojin pentru ca nu a reusit sa atinga un obiectiv concret.
„Generalii sunt inca acolo”, a spus Roman, referindu-se la liderii militari corupti si ineficienti pe care se presupune ca Prigojin isi propusese sa-i doboare.
Spre deosebire de Roman si Vlad, alti fosti mercenari au spus ca au ramas pe deplin loiali lui Prigojin. Printre ei este Malik, in varsta de 29 de ani. "Raman un patriot. Intregul Rostov i-a sustinut pe mercenarii Wagner si pe Prigojin. Prigojin vorbeste si actioneaza pe drept, a facut multe pentru tara, desi nu cred ca Soigu a facut vreodata ceva util.”, spune Malik, care a luptat in Bahmut.
Unii mercenari inca spera ca revolta lui Prigojin va duce la o schimbare a conducerii militare a tarii, pe care au acuzat-o de coruptie si incompetenta.
„Sper ca „marsul pentru justitie” a functionat ca un semnal de avertizare pentru guvernul nostru, ca au vazut ca este timpul pentru schimbari”, a spus Mihail, in varsta de 32 de ani. Fost muncitor intr-o fabrica din Rusia, Mihail s-a inrolat in gruparea Wagner din 2020, activand in Republica Centrafricana si Ucraina.
In timp ce a criticat revolta lui Prigojin pentru ca este „prea radicala”, admiratia lui Mihail pentru liderul Wagner nu a scazut, el descriindu-l ca fiind „liderul celei mai bune organizatii militare din lume”.