Trimisul Kremlinului, Kirill Dmitriev, care se află în prezent într-o vizită la Washington, a declarat că poziția administrației Trump privind aderarea Ucrainei la NATO este în conformitate cu opiniile conducătorului rus Vladimir Putin, scrie știrileprotv.ro

Întrebarat dacă există garanții de securitate pentru Ucraina pe care Rusia le-ar putea accepta, Dimitriev a răspuns: "Cred că aderarea Ucrainei la NATO, așa cum a spus președintele nostru, nu este deloc posibilă. Iar acest lucru, cred, a fost acceptat pe scară largă, inclusiv de administrația Trump", a declarat Dmitriev. 

Dmitriev a adăugat, de asemenea, că "unele garanții de securitate într-o anumită formă pot fi acceptabile".

El a declarat că Vladimir Putin dorește „o pace permanentă în Ucraina” și că a exprimat public „unele condiții” pentru aceasta, notează Ukrainska Pravda.

Trump ajunge la capătul răbdării cu Putin

Între timp, Trump își pierde răbdarea cu Putin încercând să obțină un armistițiu în Ucraina, iar asta s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni, spune secretarul de stat Marco Rubio.

Potrivit unor participanţi la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO desfăşurată la Bruxelles, Marco Rubio a spus în timpul acestei întâlniri că probabil Trump nu va mai accepta mult timp tacticile preşedintelui rus Vladimir Putin de a trage de timp.

Rubio a estimat că ar putea fi vorba mai degrabă de săptămâni decât de luni până când Trump îşi va pierde răbdarea cu Putin, potrivit participanţilor la reuniune citaţi de agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Statele Unite au anunţat marţea trecută că au încheiat înţelegeri separate cu Ucraina şi Rusia pentru un armistiţiu parţial cu două componente, respectiv garantarea siguranţei navigaţiei în Marea Neagră şi oprirea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurilor energetice.

Dar părţile nu au semnat de atunci niciun document care să detalieze aplicarea acestor înţelegeri. Moscova şi Kievul au promis totuşi că vor respecta armistiţiul energetic, însă apoi s-au acuzat reciproc de încălcarea lui.

Cât despre armistiţiul maritim în Marea Neagră, Rusia a condiţionat aplicarea acestuia de ridicarea parţială a sancţiunilor occidentale împotriva exporturilor ruse de cereale şi îngrăşăminte, solicitare respinsă însă de Comisia Europeană.

Trump a reacţionat în weekend fiind iritat după ce Putin a propus săptămâna trecută înlocuirea administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu una condusă de ONU, care să organizeze alegeri în Ucraina şi apoi să se desfăşoare negocieri de pace cu noua putere ucraineană.

Într-un interviu acordat duminică postului NBC, Trump a spus că s-a înfuriat când Putin a criticat legitimitatea lui Zelenski. De asemenea, preşedintele american a ameninţat cu noi taxe vamale secundare, de 25% până la 50%, care să fie pretinse de SUA inclusiv ţărilor ce cumpără petrol rusesc, dacă Rusia nu se va implica pentru a conveni un acord care să încheie războiul din Ucraina.