Kremlinul nu mai foloseste atat de activ cuvantul „denazificare”, rostit de presedintele Vladimir Putin, cand argumenta, acum doua luni, de ce au fost lansate actiuni militare pe teritoriul Ucrainei. Termenul e prea greu de inteles si de rostit pentru rusi.

Potrivit publicatiei independente ruse „Proiect”, interzisa de Rusia pe teritoriul sau, presa de la Moscova nu mai aminteste atat de activ notiunea de „denazificare” cand sunt reflectate evenimentele din Ucraina. La 24 februarie, Vladimir Putin a spus ca Rusia a lansat o „operatiune speciala” de „demilitarizare” si „denazificare” a Ucrainei.

Rusii nu pot pronunta cuvantul „denazificare” 

Expertii citati de publicatia „Proiect” considera ca declaratia lui Putin a fost scrisa de un grup restrans de oameni, in mare secret, de aceea nu toate notiunile au fost bine gandite.

Organele de presa ale guvernului rus au tot repetat in ultimele doua saptamani ca Rusia realizeaza „denazificarea” Ucrainei, dar a devenit clar la un moment dat ca notiunea este nereusita. 

La o saptamana dupa declansarea razboiului, Kremlinul a apelat la sociologii rusi, care au analizat in cadrul unor studii cum este vazuta propaganda Moscovei de catre opinia publica.  

Sursele citate de publicatia rusa, fiind vorba de un manager de presa, sociologi si politologi din Moscova, au declarat ca respondentii nu inteleg ce inseamna „denazificare”. Mai mult decat atat, majoritatea celor intervievati nu au putut pronunta acest cuvant.

Moscova nu poate renunta la propriile minciuni 

Expertii media care lucreaza pentru Kremlin au incercat sa gaseasca alte notiuni de propaganda care sa inlocuiasca cuvantul „denazificare”, dar fara mare succes.

Din acest motiv, Kremlinul a luat decizia sa nu mai foloseasca atat de des naratiunile despre „denazificare”, dar fara sa schimbe radical retorica oficiala. Moscova nu putea sa renunte total la propriile justificari ale interventiei militare in Ucraina.

Analiza publicatiei independente „Proiect” arata ca in primele saptamani ale razboiului din Ucraina, unul dintre propagandistii principali ai Kremlinului, jurnalistul Dmitri Kiseliov, timp de 7 minute explica si ce inseamna denazificarea. In emisiunile din aprilie, notiunea era folosita foarte rar. 

Haosul din presa rusa 

O alta problema a presei controlate total de Kremlin este reprezentata de contradictiile permanente intre declaratiile oficialilor rusi.

„Ba Dmitri Peskov a recunoscut de cateva ori ca Rusia are pierderi mari in razboi si ca renunta sa critice vedetele care au parasit tara, ba Kadirov l-a criticat pe Peskov”, scrie publicatia independenta din Rusia.

Drept rezultat, declaratiile politicienilor erau publicate cu mari intarzieri, fiindca trebuiau aprobate de sefii de la Moscova.

Daca in primele zile ale razboiului, Putin vorbea zilnic in fata presei, asa cum procedeaza Volodimir Zelenski in Ucraina pana in momentul de fata, acum vedem o declaratie a liderului de la Kremlin o data la doua saptamani.

Pur si simplu autoritatile ruse nu au ce sa le mai spuna cetatenilor sai fara intermediari, conchid jurnalistii publicatiei citate.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: