Liderii rus și chinez și-au adresat cuvinte calde și și-au exprimat speranța că legăturile bilaterale vor fi tot mai strânse, un posibil mesaj pentru Donald Trump, noul președinte al SUA, scrie Reuters, conform hotnews.ro.

Publicat:21.01.2025, 14:18

Președintele rus Vladimir Putin a avut marți o convorbire cu liderul chinez Xi Jinping în care a propus dezvoltarea în continuare a parteneriatului strategic bilateral, la doar câteva ore după ce Donald Trump a depus jurământul și a devenit al 47-lea președinte al SUA.

Kremlinul a difuzat o înregistrare video a discuției purtate prin legătură video.

Putin i-a făcut cu mâna lui Xi și i-a spus „prietenul meu drag”, afirmând că dorește să prezinte „noi planuri pentru dezvoltarea parteneriatului global și a cooperării strategice ruso-chineze”.

„Sunt de acord că cooperarea dintre Moscova și Beijing se bazează pe o largă comunitate de interese naționale și pe o convergență de opinii cu privire la ceea ce ar trebui să fie relațiile dintre marile puteri”, i-a spus Putin lui Xi.

„Ne construim legăturile pe baza prieteniei, încrederii și sprijinului reciproc, egalității și beneficiului reciproc. Aceste legături sunt autosuficiente, independente de factorii politici interni și de situația globală actuală”, a spus liderul de la Kremlin.

Și Xi i s-a adresat lui Putin ca fiind „prietenul său drag” și a spus că relațiile sunt din ce în ce mai puternice și că speră ca legăturile să atingă noi cote, potrivit traducerii în limba rusă a discuției.

Potrivit tabloidului Global Times, Xi a subliniat că vrea să colaboreze cu Putin „pentru a duce relațiile China-Rusia la un nivel înalt de viziune, pentru a face față incertitudinilor din mediul extern și pentru a proteja echitatea și justiția internațională”.

O cauză geopolitică comună

Rusia, care poartă un război împotriva forțelor ucrainene sprijinite de NATO, și China, aflată sub presiunea unui efort concertat al SUA de a contracara puterea sa militară și economică în creștere, au găsit din ce în ce mai mult o cauză geopolitică comună, scrie Reuters.

Putin și Xi, care au ripostat la „umilințele” percepute ca urmare a prăbușirii Uniunii Sovietice din 1991 și a secolelor de dominație colonială europeană asupra Chinei, au încercat să prezinte Occidentul ca fiind decadent și în declin.

Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al lor. Fostul președinte american Joe Biden a declarat că democrațiile lumii se confruntă cu o provocare din partea „autocrațiilor” precum China și Rusia.

Putin a declarat că China este principalul partener comercial al Rusiei și că schimburile comerciale au crescut la 245 de miliarde de dolari în 2024, potrivit statisticilor chineze. Rusia este al cincilea cel mai mare partener comercial al Chinei, a spus Putin.

China este cel mai mare consumator de energie rusească – și cea mai mare piață unică de export de petrol pentru Rusia, a spus Putin.

În așteptarea deciziilor lui Trump

Donald Trump a renunțat în mod neașteptat să impună taxe vamale Chinei (și altor state) în prima sa zi după revenirea la Casa Albă și nu a menționat-o ca pe o amenințare, oferind astfel perspectiva unei relații mai rezonabile, scrie Reuters.

Trump a amânat, de asemenea, interzicerea TikTok, platforma de social media deținută de China, dar, într-o mișcare fără precedent, a sugerat că SUA ar trebui să dețină jumătate din afacerea TikTok din SUA în schimbul menținerii aplicației, afirmând că societatea ar putea valora sute de miliarde de dolari.

Analiștii spun că Beijingul și Washingtonul au nevoie de o nouă foaie de parcurs pentru a-și promova obiectivele și a-și proteja interesele, deși problemele nerezolvate anterior, cum ar fi acordul comercial din 2020, ar putea strica nuanțele cordiale din prezent.

În timpul primului său mandat, Trump a stabilit rapid o relație cu președintele chinez Xi Jinping, dar acest lucru nu a împiedicat deteriorarea relațiilor într-un război comercial care a declanșat impunerea de taxe vamale reciproce.

Niciuna dintre părți nu pare interesată acum să continue conflictul.

„Trump vrea o înțelegere. Altfel, ar fi atacat China încă din prima zi”, a explicat Alicia Garcia Herrero, economistă-șefă pentru Asia Pacific la Natixis, citată de Reuters.

Iar un alt război comercial ar face China mult mai vulnerabilă de data acasta, într-un moment în care se confruntă cu o criză imobiliară profundă, o cerere internă slabă și un șomaj în rândul tinerilor de 16%, printre alte provocări.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.